Test met bomen als bescherming tegen overstromingen

  Bomen in het rivierengebied worden soms verwijderd op plekken waar ze juist een bijdrage zouden kunnen leveren aan het dempen van golven en het voorkomen van overstromingen. Meer kennis over de mogelijk golfremmende werking van bomen kan helpen om zowel natuur als mensen beter te beschermen.

  Onderzoekers van kennisinstituut Deltares hebben daarom een bos van wilgen gebouwd in de grootste golfgoot ter wereld, de Deltagoot. Vanaf 29 juni is de test gestart en zullen zij enorme golven op dit bos los laten.

  Bescherming tegen water gebeurt vaak met behulp van dammen, dijken of keringen. Maar de natuur kan wellicht veel goede en soms goedkopere alternatieven bieden om mensen en hun omgeving te beschermen. Bebossing bij rivieren en langs kusten kan functioneren als een natuurlijke bescherming tegen overstroming.

  Welke rol bomen precies in het dempen van golven hebben, is nog niet eerder wetenschappelijk aangetoond. Het levensechte experiment van onderzoekers van Deltares, TU Delft en NIOZ moet zorgen voor nieuwe inzichten. Ook Van Oord, Rijkswaterstaat, het Wereld Natuur Fonds en VP Delta zijn nauw betrokken bij het onderzoek.

  Het experiment
  Om het effect van wilgen op het verminderen van de golfhoogte beter in kaart te brengen, zijn in totaal 32 wilgen in de Deltagoot geplaatst. De Deltagoot is 300 meter lang, 5 meter breed en heeft een diepte van 7,5 tot 9 meter. Golfhoogten tot 4 meter kunnen worden opgewekt, waardoor het mogelijk is om het effect van golven op vegetatie op ware schaal te testen en modellen te verbeteren voor extreme golfcondities.

  Er worden verschillende type testen uitgevoerd: één testserie met wilgen met bladeren, één zonder, een testserie met een uitgedunde kruin en een testserie zonder bomen. Dit om de invloed van blad, takken en boom mee te kunnen nemen in het onderzoek. Het experiment duurt in totaal twaalf dagen. Daarna zullen de analyses plaatsvinden.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties