Tuinbranche houdt adem in


  In deze tijd van het jaar leveren de Europese lockdowns voor de tuinbranche relatief weinig schade op. In de branche overheerst optimisme. Of moeten we zeggen overheerste? Want inmiddels zorgt de marktsituatie voor toenemende onzekerheid.

  De vraag aan Taaf Rosbergen, directeur van Groen-Direkt is of de winkelsluitingen straks bij zijn klanten ten koste gaat van het inkoopbudget planten? „Ondanks de gemiste kerstverkoop denk ik dat met name Nederlandse, Duitse en Britse tuincentra een redelijk goed jaar hebben gedraaid. Voor Franse, Italiaanse en Oost-Europese tuincentra geldt dit in mindere mate. Maar ik denk dat de budgetten voor dit voorjaar niet anders zullen zijn dan het voorbije jaar.”


  „Ik hoor veel mensen zeggen dat het komend voorjaar wel goed komt, maar wat is zeker?”, aldus een tuincentrumleverancier.

  Hamsteren in Engeland

  Koffiedik kijken. In gesprekken met betrokkenen over de nabije toekomst valt de term regelmatig. Max Hoogeboom, eigenaar van Plantline: „In de twee weken voor Kerstmis hebben we met monsters een rondje langs klanten in het Verenigd Koninkrijk gemaakt. Die wilden juist nog voor de Brexit-datum van 1 januari extra bomen hebben; met name harde, kale heesters die ze in het tuincentrum makkelijk over kunnen houden. Want na 1 januari? Het is afwachten, maar wij gaan in ieder geval de eerste twee weken van het jaar niets doen. Laat een ander maar het wiel uitvinden in de papierwinkel van de Brexit.”

  In De Boomkwekerij 1 leest u meer reacties van partijen uit de tuinbranche. Inmiddels houden steeds meer mensen richting het voorjaar hun adem in, zoveel is wel duidelijk. De Boomkwekerij 1 ligt 8 januari bij abonnees op de mat. U kunt het artikel ook nu al lezen in ons digitale magazine.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties