Turkije en Rusland leggen laatste deel TurkStream aan

  Turkije en Rusland hebben het laatste deel aangelegd van de aardgasleiding TurkStream, die onder de Zwarte Zee door naar Europa loopt. Daarmee is het moeilijkste deel van het traject, dat eind 2019 operationeel moet zijn, achter de rug. De Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan vierden dit moment op 19 november in Istanboel met een officiële ceremonie.

  Foto: Shutterstock

  Met de nieuwe pijpleiding kan Rusland in de toenemende vraag naar aardgas in zowel Turkije als het zuidelijk en zuidoostelijk deel van Europa voorzien. De nieuwe TurkStream-pijpleiding loopt over een afstand van 930 km onder de Zwarte Zee door en komt ten westen van Istanboel aan land. Zodra de pijpleiding is aangesloten op het bestaande netwerk kan deze 31,5 miljard m3 aardgas per jaar leveren, waarvan de helft bestemd is voor Turkije en de andere helft voor Europese buurlanden. De eerste levering van aardgas via deze nieuwe route zal volgend jaar plaatsvinden.

  Bron: Gazprom

  Oorspronkelijk zou de nieuwe pijpleiding in Bulgarije aan land komen, maar door protest vanuit Europa besloot Rusland het project stil te leggen. De pijplijn loopt nu via Turkije, waardoor dat land in de toekomst een belangrijke rol kan spelen op de Europese energiemarkt. TurkStream is overigens niet de eerste pijpleiding tussen Turkije en Rusland.In 2005 werd BlueStream al in gebruik genomen. Die pijpleiding loopt veel oostelijker en is in hoofdzaak bestemd voor de Turkse afzetmarkt.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties