Tweede Kamerlid Isabelle Diks wordt voorzitter Oogstfonds

  Tweede Kamerlid Isabelle Diks wordt voorzitter van het Oogstfonds. Uit dit fonds wordt onderzoek naar bomen in Nederland gefinancierd. Het Oogstfonds is in september officieel van start gegaan.

  Met het verdwijnen van het Productschap Tuinbouw droogde ook de financiering van onderzoek naar stadsbomen op. Daarom is op initiatief van de Intergemeentelijke Studiegroep Bomen, waarin de 30 grootste gemeenten van Nederland zijn vertegenwoordigd, vorig jaar het Oogstfonds (Ontwikkeling Onderzoek Groen in de Stad) opgericht.

  Klimaatverandering

  Met Diks, Tweede Kamerlid namens GroenLinks en oud-wethouder van Leeuwarden, heeft het fonds nu ook een stevig bestuurlijk gezicht. „De klimaattop in Katowice laat zien hoe moeilijk het kan zijn om afspraken te maken tussen landen over klimaatverandering. Gelukkig valt er op lokaal niveau ook heel veel te doen. Het Oogstfonds gaat gemeenten helpen om hitte en droogte aan te pakken. Ik kijk er naar uit mijn politiek-bestuurlijke ervaring in te zetten voor meer groen in stad en dorp.”

  Naast Diks bestaat het bestuur uit vertegenwoordigers van gemeenten, de boomkwekerijsector en VHG.

  Ziekten en plagen

  Het Oogstfonds maakt wetenschappelijk onderzoek mogelijk naar het effect van groen in de stad, maar ook naar ziekten en plagen die het groen dreigen aan te tasten. Het fonds wordt gedragen door gemeenten en de boomkwekerijsector die samen de financiële basis realiseren.

  Het Oogstfonds zamelt de gelden in middels stortingen door gemeenten en vrijwillige afdracht door leveranciers (€2 per aangeplante boom, €1 voor kleine maat bomen). Daarnaast beoordeelt het fonds onderzoeksvoorstellen. Hierbij ligt de prioriteit bij klimaatadaptatie, sortiment, ziekten en plagen, en groeiplaatsverbetering.

  Foto: Maarten Kools

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties