Westerveld zet bewoners in als ervaringsexperts openbare ruimte

  De Drentse gemeente Westerveld betrekt haar inwoners actief bij de totstandkoming van de openbare ruimte. In het project BrinQ krijgen inwoners de kans om als ervaringsdeskundigen de nieuwe visie op de leefomgeving vorm te geven.

  Gemeente Westerveld gaat de openbare ruimte op allerlei onderdelen aanpassen, zoals groen, verlichting en wegen. Burgers ervaren de openbare ruimte echter als één geheel, hun leefomgeving. „Door bewoners bij dit proces te betrekken komen we niet alleen tot een goede visie, maar benutten wij ook de kennis en betrokkenheid van onze inwoners”, aldus Dirk Buiter, projectleider bij gemeente Westerveld. Voor de uitvoering van het participatieproces, zijn BTL Advies en Tiramisu Advies ingeschakeld.

  Gebruiker voorop

  In het project BrinQ worden de meningen van zoveel mogelijk inwoners verwerkt in één breed gedragen plan. „Dit past perfect in onze werkwijze: de beleving van de gebruiker voorop stellen. Inrichting, beheer en onderhoud volgen daarna ten dienste hiervan”, verklaart Dion Koens, Adviseur Groenbeleid en Landschapsarchitect bij BTL Advies en verantwoordelijk voor BrinQ.

  BTL en Tiramisu hebben door middel van enquêtes en ontmoetingen ter plaatse de mening van de Westervelders gepeild. Koens: „We hebben met ruim vijftig vertegenwoordigers van onder andere dorpsverenigingen, scholen, zorginstellingen en ondernemersverenigingen, binnen én buiten, gediscussieerd over de kwaliteit in de openbare ruimte.’’ Volgens BTL leidt de combinatie van grootschalige enquêtes en live discussies tot een representatief beeld van hoe inwoners denken over hun leefomgeving.

  Filmpje

  Op basis van de uitkomsten is BTL Advies nu bezig om een visie op te stellen. Ook is een kort filmpje gemaakt dat de belangrijkste uitkomsten weergeeft. Nog deze maand wordt de visie besproken met betrokken partijen en verder uitgewerkt naar concrete plannen voor inrichting en het beheer van de openbare ruimte. In december moet de nieuwe visie een feit zijn.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties