Nauwelijks discussie over liquiditeitsbijdrage

Op de algemene ledenvergadering van FloraHolland was er donderdagavond nauwelijks discussie over het feit dat de veiling de helft van de liquiditeitsbijdrage aanwendt om de reorganisatie te financieren.

Een enkele lid liet weten liever te zien dat de kosten voor de reorganisatie betaald worden uit een verhoging van de tarieven en betere resultaten in de toekomst. Verder viel er geen wanklank te horen.

Op een aantal regiovergaderingen was er de afgelopen maanden weerstand tegen het aanspreken van de liquiditeitsbijdrage om het verlies van de veiling af te dekken. Telers krijgen de helft van de liquiditeitsbijdrage die ze dit jaar over hun omzet via de veiling betalen niet terug over acht jaar en dat heeft dit jaar al invloed op hun balans. De vordering op de veiling die voortkomt uit de afdracht van de liquiditeitsbijdrage van 1% over hun verkopen via de veiling wordt gehalveerd.

Voorzitter Bernard Oosterom had verwacht dat de liquiditeitsbijdrage zou zorgen voor een hogere opkomst bij de alv dan anders en dat er de nodige discussie zou zijn. De opkomst – 360 leden, 5,9% van het aantal leden, 15% van de stemmen – was hoger dan anders. De discussie bleef uit.

Het definitieve besluit over het aanwenden van de liquiditeitsbijdrage valt volgend jaar op de eerstvolgende alv als leden stemmen over de jaarrekening.