De Kiwi was bang geweest dat zijn kwekerij alweer zou worden getroffen. Vorig jaar door een tornado, ditmaal door een naderende cycloon.
De angst viel nog af te lezen in zijn ogen. De kweker had de schrik goed te pakken gekregen toen het nieuws naar buiten was gekomen: vanaf de Pacific stevende een cycloon recht op Auckland af. Het bedrijf van die kweker ligt in die regio, vlakbij de grote natuurlijke haven die Auckland met de Pacific verbindt.
De voorpagina van The New Zealand Herald kopte al met het dodelijke oog van de cycloon. Op een eilandje boven Nieuw-Zeeland waren al slachtoffers gevallen, en de Kiwi’s moesten zich maar voorbereiden op windsnelheden van 120 km/uur en heel veel regen. Dat laatste konden ze wel gebruiken, want de zomer was tot nog toe kurkdroog.
Wat een geluk dat de cycloon ietwat zijn pad wijzigde, net voordat hij bij de Kiwi’s kwam. De regen kwam wel met bakken uit de lucht, maar zonder windkracht 12. De kweker vond dat niet zo slecht, toen ik hem twee dagen later volgens afspraak bezocht.
Vorig jaar was het wel slecht, vertelde de Kiwi. Een tornado joeg precies over zijn kwekerij, met heel veel schade tot gevolg. Zestien tunnels met plantgoed erin waren verwoest. De kweker was op dat moment in zijn schuur. Hij kwam er gelukkig ongeschonden uit.
Volgens mij was de tunnelschade nog niet uitbetaald door de verzekering. Dat uitbetalen schijnt niet zo vlot te lopen in Nieuw-Zeeland, maar ja, het land krijgt – triest maar waar – wel vaker een natuurramp over zich heen. Drie jaar geleden werd bijvoorbeeld de stad Christchurch getroffen door een aardbeving. Schade van toen zou nog steeds niet zijn uitgekeerd. Kiwi’s vragen zich af of dat nog wel lukt, zóveel schade was er.
Verzekeren tegen gewasschade kan wel, maar dat ziet de Kiwi-kweker niet zitten. „Als je voor een half miljoen dollar schade hebt en je krijgt maar een halve ton terug: wat is zo’n verzekering dan waard?” Hij neemt dan maar het risico. En houdt ongetwijfeld bij elke aangekondigde cycloon of tornado zijn hart vast.
Foto: Arno Engels