Eerste DaglichtKas bij Ter Laak Orchids

Phalaenopsiskwekerij Ter Laak Orchids in Wateringen gaat de eerste DaglichtKas bouwen. Het is een uitbreiding van het bedrijf met 4.000 m2 om de stekproductie te optimaliseren. De bouw start medio september en moet in het voorjaar van 2014 zijn afgerond. De kas is ontworpen en wordt gebouwd door Technokas en Bode PI.

Het meest opvallende aan de DaglichtKas zijn de fresnellenzen in het kasdek. Deze lenzen bundelen het zonlicht op een balk die in het brandpunt hangt. Door de balk stroomt water dat wordt opgewarmd en opgeslagen in een aquifer. Doordat de balk kan bewegen en meestal al in het brandpunt hangt als de zon doorbreekt, reageert de scherming in feite oneindig snel. Het resultaat is een kas die weinig energie gebruikt en die een optimaal klimaat creëert voor de planten. „De energie die er aan lamplicht in gaat is in evenwicht met de warmte die geoogst wordt”, aldus Peter Zwinkels, directeur van Technokas.
De eerste versie van de DaglichtKas is uitgetest op het IDC van Wageningen UR in Bleiswijk. Toen werd ook elektriciteit opgewekt met zonnecellen op de balk, maar de opbrengsten daarvan vielen tegen, zeker bij de huidige elektriciteitsprijzen. Daarom is dit onderdeel weggelaten. Daarentegen wordt er nu meer warmte geoogst uit het zonlicht.
Teler Richard ter Laak noemt het ’een volgende stap om innovatie en energiebesparing verder vorm te geven’.
Het project komt mede tot stand door de financiële ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken (EOS demo) en gelden uit het DIT fonds van de Rabobank.