Rabobank: ‘Westland moet betere reputatie krijgen’

De Westlandse tuinbouw moet aan een betere reputatie werken om bij de wereldtop te blijven horen. „Steeds minder mensen willen tuinder worden. We moeten ervoor zorgen dat de sector aantrekkelijker wordt”, aldus Wout Dekker, president-commissaris van Rabobank Nederland.

Dekker was gisteren een van de sprekers tijdens het Westland Event bij FloraHolland in Naaldwijk. Het thema van de bijeenkomst, waar ook koning Willem-Alexander te gast was, luidde ’Westland for the world: wat kan de glastuinbouw voor de wereld betekenen?’. Het event trok meer dan vijfhonderd bezoekers.

Slimme producten
Westlandse glastuinders moeten volgens een van de andere sprekers, trendwatcher Adjiedj Bakas, veel meer slimme producten gaan ontwikkelen die aansluiten bij trends en nieuwe levensstijlen. Zo liggen er volgens hem volop kansen in een stof uit narcis die helpt tegen Alzheimer. „Verwerk dit in een aangenaam product. Stap naar de farmaceutische industrie en doe er iets mee. Bedenk slimme dingen voor de consument, stel vanzelfsprekendheden ter discussie en toon lef”, aldus Bakas.

Telers werd opgeroepen het buiten Europa te gaan zoeken en te innoveren. Henri Oosthoek, managing director van Koppert Biological Systems: „De crisis biedt ook kansen. Westlanders hebben lef, gebruik dit. Geloof in je eigen kracht, werk samen, kom uit de kas. Koop een ticket, ook als de bank het je lastig maakt.”