Agapanthus: Terrasplant van 2018

Agapanthus is gekozen tot Terrasplant van 2018. De ‘Terrasplant van het Jaar’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Elk jaar kiest een mediajury, bestaande uit redacteuren van lifestyle-, interieur- en tuinmagazines, vloggers en bloggers, uit tien kandidaten de terrasplant die het meest tot de verbeelding spreekt.

Elegante stelen, lange groene bladeren en statige blauwe of witte bloemen die uit een heleboel kleine kelken bestaan: Agapanthus is een blikvanger op het terras. Hij is makkelijk te verzorgen en mooi om te zien, met een rijke bloei van het begin van de zomer tot het begin van de herfst en hij bloeit elk jaar met méér bloemen.

De meest voorkomende Agapanthus is afgeleid van de Agapanthus africanus, met blauwe en witte bloemen. Van beide komen verschillende cultivars voor die verschillen in plantvorm, steellengte, blad- en bloemvorm en bloeitijd. Er zijn bladhoudende en bladverliezende soorten. Door veredeling zijn cultivars ontstaan die mooi compact blijven en daardoor zeer geschikt zijn voor op het terras.

Inkopen

Bij de inkoop van Agapanthus, moeten bloemisten letten op de volgende zaken:

  • Hoe groter de potmaat, hoe ouder en rijker bloeiend de Agapathusplant is.
  • De compactheid van de planten kan onderling erg verschillen. Een gezonde Agapanthus heeft lange stelen, blad aan de voet en bloemknoppen bovenin.
  • Agapanthus moet vrij zijn van ziekten en plagen; let vooral op geel blad, dat is een teken van een te natte kluit.

Verzorgingstips voor de consument

  • Agapanthus staat graag zonnig en beschut in een mengsel van potgrond en zand.
  • Plaats de plant in een ruime pot met een drainagegat.
  • Zorg zeker in het groeiseizoen altijd voor een iets vochtige kluit.
  • Elke maand een beetje plantenvoeding helpt de groei en bloei
  • De plant is niet helemaal winterhard en overwintert als het kouder wordt dan een paar graden onder nul het best in een koele schuur of kelder.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties