‘Alleen ga je harder, maar samen kom je verder’

Veranderingen in beroepsopleidingen volgen elkaar rap op – scholen werken nu met kwalificatiedossiers in plaats van competenties – maar gechargeerd gezegd ‘het geklaag over stagiairs’ binnen de bloemenbranche blijft van alle tijden. En dat is Ron Reukers, eigenaar van Flora Bloemisten én docent aan Terra MBO Meppel, een doorn in het oog.

‘We hebben zo’n ontzettend mooi en leuk vak, maar waarom is er zo weinig synergie tussen opleidingen, stagebedrijven en leerlingen? Waarom lijken bloemisten zo weinig geïnteresseerd in hoe ze het vak kunnen doorgeven aan hun nieuwe medewerkers?’

Begin juni deden acht studenten van Ron examen. Hij is trots op hun presentaties en steekt dat niet onder stoelen of banken. ‘Op hun leeftijd, rond de achttien jaar, zijn ze erg gevoelig voor kritiek en complimenten. Ze zijn nog volop bezig met hun persoonlijke ontwikkeling en aan het ontdekken wie ze zijn. Maar kritiek accepteren hoort er natuurlijk ook bij. Je hoeft ze niet te pamperen, maar het gaat wel om de toon van je kritiek. Ze moeten er iets van leren. En wat is er mis met af en toe een compliment geven, daar wordt iedereen toch blij van?’

De studenten maakten drie complexe werkstukken: een vrije keuze arrangement waarbij rekening moest worden gehouden met de wensen van de opdrachtgever; een plantenobject voor in een kantoorpand met een watergeefsysteem en een krans met eigen ondergrond en eigen identiteit.

Lees het hele artikel over de stagiairs, het onderwijs en de mening van Ron Reukers in Bloem&Blad 9, die verschijnt op 15 augustus.

Foto’s: Ron Reukers

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties