Bloemboeketten in De Zwarte Tulp

Van 15 augustus tot en met 5 december is in Museum De Zwarte Tulp in Lisse de tentoonstelling Bloemboeketten te zien. De expositie toont werk van schilders als Jan Sluijters, Kees Verwey, Marie Wandscheer, Jos Lodeizen en Ben Viegers.

‘Ik ga niet op reis. Hier vind ik alles wat ik schilder, mijn vrouw, mijn kinderen, een paar vazen en pullen, de bloemen’. Dat zei de schilder Jan Sluijters in 1927 in een interview. En wat betreft de vazen en de bloemen gold dat voor veel kunstenaars in de vorige eeuw. Ze schilderden bloemstillevens met wat bij de hand was: een vaas uit eigen bezit met bloemen uit de tuin. Op die eenvoudige arrangementen konden ze zich uitleven. Soms werden de bloemen heel precies geschilderd maar vaker was het een weergave van persoonlijke expressie. ‘Emotionele bloemschilderkunst’ werden die schilderijen wel genoemd.

Bij de tentoonstelling organiseert het museum diverse activiteiten en workshops.

Willem Roelofs jr. (1874-1940): Dahlia’s in een Chinese vaas op een tuintafel. Bruikleen Rijksdienst Cultureel Erfgoed Foto: Margareta Svensson.
Toon Kelder (1894-1973): Kleurige bloemen in een vaas van Keuls steengoed. Museum de Zwarte Tulp, bruikleen Stichting De Witte Zwaan.

Bron: Museum De Zwarte Tulp

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties