Tulpen NU in De Zwarte Tulp

Van 11 december tot en met 27 februari is de exposite Tulpen NU te zien in Museum De Zwarte Tulp in Lisse. In keramiek, prenten, fotografie en sculpturen staat de tulp centraal.

Het museum laat werk van zes hedendaagse kunstenaars zien in wat een jaarlijkse traditie zal worden in de wintermaanden: Tulpen NU. Jops Jacobs verzamelt en droogt bloemen als in een herbarium en gebruikt ze als middel voor haar prenten. Voor keramiste Diana Harteveld zijn de tulpen, vaak in de laatste fase van hun bloei als ze gaan hangen in de vaas, onderdeel van constructies met vazen en ‘tafeltjes’ in allerlei soorten en maten. Maarten Kools ziet in de serie verdroogde zwarte tulpen op zijn foto’s verwijzingen naar de Zwarte Dood en naar veelluiken uit het Italiaanse Trecento.

Arie van ’t Riet: Franse tulpen, ingekleurde röntgenfoto

Tulpen invriezen

Bij beeldhouwster Gabrielle Nuñez Valdez zijn de abstracte vormen van de bloemen uitermate geschikt om de bijzondere steensoorten waarin ze werkt optimaal tot hun recht te laten komen. Fotograaf Arie van ’t Riet kleurt de subtiele, doorzichtige weergaven van bloemen op zijn röntgenfoto’s in tot een etherisch beeld. En voor fotografe Ems Willems ten slotte ligt de fascinatie in de gedaantewisselingen die bloemen ondergaan als ze invriest.

Bron en foto: Museum De Zwarte Tulp

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties