Cactus is woonplant in augustus

Of het nu de geometrische vormen zijn of de ongenaakbare uitstraling, de cactus is een spannende woonplant die vaak generaties lang met zijn eigenaren meeleeft. De comeback van deze klassieker zit vooral in het feit dat het een heel makkelijke woonplant is en in de aparte uitstraling. Bloemenbureau Holland zet cactussen daarom centraal als woonplant van de maand augustus.

De stekelige verschijningsvormen komen uitsluitend voor in een groot verspreidingsgebied in Noord- en Zuid-Amerika, met een sterke concentratie in Mexico. De planten groeien vooral in woestijnachtige streken waar ze zich hebben aangepast aan de extreem droge omstandigheden en ook nog kans zien zich voort te planten.

De naam cactus is afkomstig van het Griekse woord ‘kaktos’, wat ‘gestekelde plant’ betekent. Iedere cactus is een succulent, maar niet alle succulenten zijn cactussen. Net als vele andere vetplanten hebben cactussen succulente eigenschappen: het vermogen om vocht op te slaan in hun dikke, vlezige stam en stengels. Deze reservoirs dienen om droge periodes te kunnen overbruggen. Cactuswortels zijn sterk ontwikkeld en liggen meestal dicht onder het oppervlak om in regentijden zoveel water als mogelijk op te slokken.

Aan de stengels bevinden zich areolen, de plaats waar eigenlijk de bladeren zouden moeten zitten. Bij cactussen hebben deze zich ontwikkeld tot plantdelen, zoals doorns, stekels, glochiden (bundels haren met weerhaakjes) en bundels lange haren. De opperhuid voorzien van een waslaag voorzien om verdamping tot een minimum te beperken.

Waarop letten bij de inkoop?

  • De inkoop wordt allereerst bepaald door de soort en in welke potmaat de plant wordt aangeboden.
  • Ook de leeftijd kan inkoopbepalend zijn plus de transporteerbaarheid.
  • Kijk of de cactussen vrij zijn van wolluis op zowel de plant zelf (het lichaam) als het wortelstelsel. Met zijn wollige witte waslaag met daarin ovale insecten is het een van de meest voorkomende plagen in cactussen en zowel op het verkooppunt als bij de consument lastig te bestrijden.
  • Ook spintmijt, bladluis, dop- en schildluis of trips kunnen voorkomen.
  • Let op beschadigingen en of de beworteling in orde is. Wanneer de planten langere tijd te nat hebben gestaan, kunnen ze ‘van de pot’ zijn gerot. Dit kan ook door schimmels en bacteriën. Het groene deel, de eigenlijke stengel, kan dan zacht aanvoelen.

Verzorging

De verzorging van cactussen is eenvoudig. Om de planten ieder jaar ook goed in bloei te krijgen, is het beste om in de zomer wat meer water te geven en in de winter minder. Dit is mede afhankelijk van de soort en de grootte van de plant. Te veel water is nooit goed, het is beter om de grond te laten uitdrogen voor de plant opnieuw water te geven.

In de zomer kan een cactus warm en zonnig staan, zelfs buiten op terras of balkon. In de winter is de standplaats koeler en licht. Deze rustperiode in de winter helpt de cactus om in het voorjaar te gaan bloeien.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties