Celosia is de woonplant in juli

Met zijn kleuren en uitbundige bloemvormen is Celosia een opvallende verschijning met een welhaast sensuele uitstraling. De plant heeft een licht kruidige geur en geeft maandenlang plezier met zijn bijzondere bloei. Mooiwatplantendoen.nl heeft de plant gekozen tot woonplant van de maand juli.

Celosia groeit in de tropen en heeft zich vanuit Oost-Afrika, Zuid-Amerika en zuidoost-Azië verspreid naar andere tropische gebieden. De plant behoort tot de Amaranthaceae waar ook andere flamboyante types als Amaranthus en Atriplex bij horen. Het assortiment Celosia is de laatste jaren sterk veredeld, met gevolgen voor kleur, bloemtype en houdbaarheid. Er zijn drie verschillende cultivargroepen: Celosia cristata Grp (hanenkam), Celosia plumosa Grp (pluimhanenkam) en Celosia spicata Grp (staartvormige, kleine bloemen).

Waarop letten bij de inkoop?

  • Let op de verhouding tussen potmaat, diameter en dikte van de plant (bepaald door het aantal stekken per pot).
  • Controleer het aantal bloemknoppen en de rijpheid.
  • Celosia moet vrij zijn van ziekten en plagen. Wanneer de bloemen of het blad beschadigd of onzuiver zijn, komt dit vaak door transport of opslag. Ook kunnen er uitgebloeide bloemen aan de plant zitten of kan de plant geel blad hebben. Als er lang te veel (condensatie) vocht tussen het blad blijft kan Botrytis ontstaan en als de plant langere tijd te nat is geweest, kan hij wortelrot vertonen.
  • Check de planten op ongedierte als witte vlieg, bladluis of rode spint alhoewel dit door de huidige teeltwijze en veredeling van gewassen minder voorkomt.

Verzorgingstips

  • Celosia staat het liefst op een koele en lichte plek.
  • De planten hebben wat zachter blad waardoor ze meer verdampen en dus ook wat meer water nodig hebben, zeker bij warm zomerweer. Zorg dat de kluit niet uitdroogt. Enigszins slap hangend blad is een signaal dat het tijd wordt voor een slokje.
  • Geef de plant voor een rijke bloei elke twee weken plantenvoeding en verwijder de uitgebloeide bloemen.
  • Zet Celosia niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft ethyleengas af dat ervoor zorgt dat bloemen sneller verouderen.
  • In de zomermaanden kan Celosia ook naar buiten op het balkon of terras.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties