Comeback: Ciao bella!

Eucalyptus cinerea is een telg uit de grote groep Eucalyptussoorten die behoort tot de mirtefamilie. De soort komt oorspronkelijk uit Australië en heeft bijzondere eigenschappen. De authentieke soorten kunnen een bosbrand zowel overleven als veroorzaken. De Eucalyptusolie is namelijk erg brandbaar en als de bomen branden moeilijk te blussen. De boom zelf loopt na de brand weer uit met nieuwe loten. Ook zijn de zaden vuurvast. Sommige soorten kunnen zelfs pas ontkiemen na een brand. Bab Star ging op bezoek bij een Italiaanse leverancier in San Remo.

In onze branche is de Eucalyptus heel bekend en bijna iedere bloemist werkt er wel eens mee. Er worden diverse soorten sierblad aangeboden. De bekendste is Eucalyptus cinerea met zijn grote ronde grijze bladeren. Andere soorten zijn Baby blue (met kleinere blaadjes en heel compact), Gunni: (kleine blaadjes maar wat losser), Nicoli (met smalle, hangende blaadjes), Domenichina (lijkt op Nicoli), Exotica (met puntige gekromde bladeren waar rond kerst grijze knoppen in komen), Boule (betekent knoppen in het Italiaans) en Populus (ronde hangende bladeren en mooi grijs; eind van de zomer zijn ze ook verkrijgbaar met besjes).

Italië is het land waar de meeste Eucalyptus wordt geteeld. Bijzonder is dat ze hier alles per gram verkopen. Zo zijn er bossen van 100, 150, 200 tot 500 gram van elk soort of type en dan ook in verschillende lengtes. Er wordt erg veel geconcurreerd met de gewichten omdat tijdens het twee dagen durende transport op water de takken zich volzuigen. Hierdoor neemt het gewicht met 20 à 30% toe, dus 300 gram inkopen betekent verkopen voor 400 gram.

Werkbezoek Elemflora

In het voorjaar ging Bab Star op bezoek bij de Italiaanse leverancier Elemflora in San Remo aan de zonovergoten Italiaanse bloemenrivièra. Een prachtig bergachtig gebied met veel kleine kwekerijen die in terrasvorm tegen de bergwanden zijn gebouwd. De productie is vooral gericht op de winter en het vroege voorjaar. Ranonkels, anemonen en Eucalyptus zijn de grote producten.

Eucalyptus krijgt in het voorjaar nieuwe uitlopers. Het jonge blad is nog niet afgehard, waardoor de houdbaarheid slecht is. Eigenlijk begint het seizoen eind september en eindigt het in februari. Tijdens Babs bezoek is het hem duidelijk geworden dat de Eucalyptus die hij ontving, te jong was. Zijn eerste gedachte was stoppen met die handel. Totdat we al argumenterende tot de volgende oplossing kwamen:

  • Alleen de oude takken worden geoogst.
  • Alle jonge blaadjes worden verwijderd.
  • Er wordt geselecteerd op gelijke takken van 85 centimeter.
  • Bossen met 5 takken op een bos wat overeenkomt met 400 gram.

Op deze manier ontstaat een bos met uniforme takken. Het voordeel is dat u exact weet wat een tak kost en er geen kleine en grote takken zijn, waardoor niet meer te bepalen is wat het moet kosten. Wekelijks is er beperkte aanvoer. U kunt ook reserveren met een minimaal aantal van 20 takken. Naarmate het seizoen vordert, wordt de aanvoer hoger en de prijs lager. Ik heb ze met groot plezier speciaal uitgezocht voor u (Star Select***”) samen met mijn vrouw Mariëtte. Terwijl we heerlijk genoten van de Italiaanse keuken, de zon en de pittoreske dorpjes aan de bloemenrivièra. Dit is echt leuk werk, ik hoop dat u er ook van geniet’, aldus Bab.

Tekst Bab Star | Fotografie Bab Star en Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties