Vakblad voor de Bloemisterij Het vak De erfenis van de RUB-lijst

  De erfenis van de RUB-lijst

  0

  Decennialang maakten tuinders gebruik van middelen op de lijst Regeling Uitzonderingen Bestrijdingsmiddelen (RUB). Ze werden beschouwd als onschuldige, veilige gewasbeschermingsmiddelen, waarvoor leveranciers geen kostbaar toelatingstraject hoefden te doorlopen. Onschuldig en veilig of niet, inmiddels moeten ze hetzelfde toelatingstraject doorlopen als elk ander middel. De lijst is daardoor geslonken en het middelenpakket verder versmald.

  In 2011 trad de gewasbeschermingsverordening in werking, waardoor de RUB niet meer voldeed aan de Europese regelgeving. Producten op de RUB-lijst moesten uit veiligheidsoverwegingen ook beoordeeld worden, of zijn anders niet langer toepasbaar.

  Binnen de gestelde termijn zijn 57 RUB-middelen en toepassingen bij het Ctgb gemeld, waarvoor een toelating is aangevraagd. Zij blijven toegestaan zolang de toelatingsprocedure loopt. Alle overige middelen krijgen een opgebruiktermijn tot 1 oktober 2019. Ze zijn al niet meer leverbaar gezien het verstrijken van de aflevertermijn (1 oktober 2018).

  Dit artikel verder lezen?

  Inloggen als abonnee

  Nog geen abonnee?

  Direct registreren

  Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
  Peter van Leth
  Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

  Reageer op dit artikel

  avatar