De Wylde Roas uit Bakkeveen ‘zilver gecertificeerd’

De Friese bloemenzaak De Wylde Roas uit Bakkeveen heeft het certificaat voor de Barometer Duurzame Bloemist ontvangen, niveau zilver. Ondernemer Janny Zandberg hoort hiermee bij een steeds groter wordende groep duurzaam gecertificeerde bloemisten.

Janny vertelt enthousiast hoe de gemeente Opsterland het initiatief omarmde. ‘Ik had het officiële document nog amper in handen of wethouder Anko Postma van Economische Zaken en zijn adviseur Sjouke van der Meulen stonden al op de stoep met een felicitatie. Ze waren zo betrokken, mijn initiatief werd echt omarmd. Maar het is natuurlijk ook zo dat de gemeente duurzaamheid een warm hart toedraagt en zich daarvoor inzet.’

De Barometerstatus betekent onder meer dat de bloemiste bloemen en planten inkoopt met verantwoorde keurmerken, zoals MPS-A (+), EKO/Biologisch en Fairtrade/Max Havelaar. Ruim 32 procent van de ingekochte bloemen en planten heeft een verantwoord keurmerk. Daarnaast onderneemt zij duurzaam door bijvoorbeeld de juiste afvalscheiding en het overstappen naar groene stroom. Ook paste zij voor een groot deel de verlichting aan naar LED-lampen en werkt ze voortaan met milieuvriendelijke reinigingsmiddelen in plaats van chloor.

Bewustwording

Het certificaat helpt met een stukje bewustwording, volgens Janny. ‘Het feit dat alles wordt geadministreerd, maakt me ook bewuster van mijn energie- en waterverbruik. Ik doe de lampen nu later aan of eerder uit. En ik hergebruik water waar dit kan in plaats van dit door de gootsteen te spoelen.’

Ze geeft toe dat ze wel lang bezig is geweest met de certificering. ‘Zonder de hulp van het bloemistencollectief FloraNL was het mij niet gelukt. Ik moest heel erg zoeken naar wat voor mij werkte qua inkoopkanalen. Mijn groothandel had de zaken niet op orde, waardoor ik niet kon zien welke keurmerken ik inkocht. Ook via de veiling inkopen, werkte voor mij niet. Uiteindelijk ben ik gewisseld van groothandel. Het inkopen van bloemen met keurmerken is namelijk wel belangrijk. In de sector worden nog veel schadelijke chemicaliën gebruik en dat kan best wat minder. Samen moeten we proberen de aarde leefbaar te houden. Ook voor onze toekomstige kleinkinderen. We mogen best wat serieuzer met de natuur omgaan’, stelt Janny.

Bron en foto: FloraNL

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties