Dendrobium: woonplant maart

Mooiwatplantendoen.nl zet Dendrobium in maart extra in het zonnetje als woonplant van de maand. De plant bloeit op vele manieren en in vele kleuren. Bovendien zuivert hij de lucht in huis en zorgt hij zo voor een gezond binnenklimaat.

Dendrobium heeft stelen die een beetje op riet lijken, met daarop een heleboel groene blaadjes die dwars groeien en daartussen heel veel bloemen. Dat maakt het een mooie, volle woonplant. Er zijn twee soorten: een compacte met meerdere bloemtakken waaraan veel kleine bloemen zitten en eentje met een of twee takken per pot die grotere bloemen heeft. Beide bloeien gemiddeld twaalf tot zestien weken.

Luchtverfrisser

De naam komt van het Griekse ‘dendron’ dat boom betekent en ‘bios’ dat voor ‘leven’ staat. Deze orchidee groeit in de natuur vaak op bomen. Veel Dendrobiumsoorten kunnen uitstekend tolueen (het belangrijkste ingrediënt van thinner) en xyleen (oplosmiddel voor harsen en vetten) uit de lucht zuiveren. Daarom worden ze als natuurlijke luchtverfrissers gezien.

In het wild groeit de plant zowel in de koele bergen van de Himalaya als in de jungle van Nieuw-Guinea en de woestijn van Australië, meestal op takken van bomen als epifyt. Het is een sterke plant, die in het wild warme dagen en koude nachten kan hebben. Er zijn ongeveer 1.200 verschillende soorten.

Verzorgingstips

  • De plant staat graag licht, maar liever niet in de volle zon.
  • Dompel de binnenpot met kluit en al eens in de 10-14 dagen onder in lauw water met een beetje orchideeënvoeding. Half uurtje laten intrekken, goed laten uitlekken en hij kan er weer tegen.
  • De orchidee blijft het mooist onder ‘liefdevolle verwaarlozing’. Uitgebloeide bloemen even wegplukken, verder lekker met rust laten.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties