Dieprode ‘Valentijnsroos’ verovert de wereld

  Interplant Roses uit Leersum constateert sinds twee jaar een meer dan verdubbelde vraag naar de dieprode snijroos ‘Explorer’. De bloem past goed in Valentijns- en Moederdagboeketten, aldus de Nederlandse veredelaar.

  De roos is een hit in Europa, Rusland, het Midden-Oosten en Noord-Amerika. De zoektocht naar een nieuwe rode toproos startte al in 1988. Adri van Doesum, hoofd van de afdeling Research & Development van Interplant, bezocht wereldwijd rozenkwekers en -handelaren om de juiste eigenschappen van de optimale rode thee-hybride roos in kaart te brengen. Vervolgens begon het veredelingsproces. Vervolgens waren de teeltresultaten veelbelovend en werden de eerste bloemen enthousiast ontvangen door de internationale bloemenhandel. Een en ander resulteerde in een wereldwijde marktintroductie in 2011: het officiële geboortejaar van Rosa ‘Explorer’.

  Kweken op niveau
  De beste resultaten worden behaald vanaf een kweekhoogte van 2.500 meter. De klimatologische omstandigheden in Zuid-Amerika, met name in Ecuador, blijken de beste groeiresultaten en kwaliteit op te leveren. 90% Van de Explorer-rozen wordt dan ook in Ecuador geproduceerd, waar steeds meer kwekers de roos in hun programma opnemen.
  Door het bewezen vaasleven van minimaal twaalf dagen, de dieprode fluweelachtige bloem met perfecte knoppresentatie is er volgens Interplant Roses wereldwijd sprake van sterk toenemende belangstelling van bloemisten en consument voor Rosa ‘Explorer’.

  Bron en foto’s: Interplant Roses