Dypsis lutescens Areca: woonplant februari

Zodra Dypsis lutescens Areca) een plekje heeft gevonden, is het een kamerplant die niets anders dan rust uitstraalt. De palm heeft geen centrale stam, de rietachtige bladstengels komen allemaal rechtstreeks uit de grond en groeien omhoog in lichtgroene, smalle en puntige bladeren. Bloemenbureau Holland heeft de plant gekozen tot Woonplant van de maand februari.

Dypsis lutescens Areca behoort tot de familie van de Arecaceae, waar nog meer palmen bij horen. Het aanbod is beperkt; de goudpalm die verhandeld wordt, is Dypsis lutescens. Er is  onderscheid tussen verschillende verschijningsvormen: stam, bush en toef. Naast goudpalm is er nog een plant met dezelfde geslachtsnaam: Areca catechu, de betelpalm. Een veel kleiner broertje met een hoge sierwaarde, waarbij vaak de noten of eigenlijk de zaden op de pot zichtbaar zijn.

Volgens onderzoek van NASA heeft de goudpalm in huis een luchtzuiverende werking en draagt hij bij aan een goede luchtvochtigheid, argumenten waar consumenten gevoelig voor kunnen zijn.

Waar op letten bij de inkoop?

 • Check om te beginnen of het de juiste soort is. Vooral jongere planten kunnen nogal eens verwisseld worden met Howea. Het verschil is het makkelijkst te zien aan de stelen direct boven de pot. Howea is groen en heeft bruine vezels aan de stam terwijl de stammen van Dypsis rode spikkels hebben.
 • Let op de verhouding tussen potmaat, dikte en hoogte van de plant.
 • Controleer voor aanschaf of de plant vrij is van schild-, dop- of wolluis. Deze zijn lastig te bestrijden voor een bloemist of consument. Ook spint kan voorkomen, herkenbaar aan grijsachtige bladeren en veroorzaakt door te droge omstandigheden.
 • Planten dienen vrij te zijn van gele bladeren of bruine bladpunten, vaak veroorzaakt door een te lage luchtvochtigheid of door een te ruime watergift. Zwarte vlekken, vooral bij oudere planten, duiden vaak op een te hoge zoutconcentratie in de potgrond, wat voorkomen kan worden door de potten door te spoelen met water.
 • Bij transport en opslag dient de temperatuur minimaal 12°C of hoger te zijn. Bij lagere temperaturen is het belangrijk dat de planten worden ingehoesd om kouschade te voorkomen.
 • Zoals alle palmen wordt ook goudpalm uit zaad vermeerderd. De opkweek is afhankelijk van de grootte en dikte van de plant. Dit houdt in dat de plant dikker is naarmate er met meer zaden gestart is.

Verzorgingstips voor klanten

 • Bij koud weer even inpakken voor het transport naar huis.
 • Goudpalm vraagt een lichte standplaats. Felle zon kan echter beter worden vermeden, vooral in de zomer.
 • Hoe groter de plant des te makkelijker in verzorging: pas gewoon de watergift aan de grootte aan. Geef vooral regelmatig (niet te koud) water zodat de potkluit nooit helemaal uitdroogt.
 • Om lelijke bladpunten te voorkomen – wat zich nog wel eens kan voordoen in ruimtes met centrale verwarming in de wintermaanden – is regelmatig sproeien aan te raden. In de zomer kan dat ook door de plant buiten in de regen te zetten tijdens een bui.
 • Eventueel geel, oud of lelijk blad kan er afgetrokken worden. In de zomer kan de plant ook op het terras of balkon staan, mits de temperaturen niet onder de 12°C komen.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties