Woestijn-proof: Kalanchoe humilis ‘Surprising Desert’

Kalanchoe humilis is een laagblijvende succulente vaste plant tot kleine struik die van nature groeit in het zuidoostelijk deel van Afrika op rotsachtige bodem. Het meest markante en daarmee gelijk het meest sierlijke zijn de paarsrood gestreepte bladeren. In Zuid-Afrika heet de plant dan ook lieflijk sebrapakkie.

De bladvorm is langwerpig ovaal en daar zit een verschil met het ras ‘Surprising Desert’ dat meer rond tot spatelvormig blad heeft. In eerste instantie zal de plant als een rozet groeien met liggend en opstaand blad, maar in verloop van tijd zullen vertakkingen over de potrand gaan hangen en komt de struikvorm langzaam tot uiting.

In 1871 werd de soort beschreven door James Britten (Dep. of Botany, British Museum). Later gevolgd door beschrijvingen van gecultiveerde soorten door Nicholas E. Brown (1904) als Kalanchoe prasina en door Leon Croizat (1937) als Kalanchoe figueiredoi. Deze geteelde gewassen waren robuuster en langer met grotere bloemen, maar toch als soorten niet onderscheidbaar van in het wild groeiende Kalanchoe humilis.

‘Onbekend’

Van de 18 soorten die Britten in 1871 behandelde in ‘Flora of Tropical Africa  Vol. 2’ was maar een klein deel nieuwe beschrijvingen. Kalanchoe humilis was daar één van. De naam duikt weer op in 1907 in een monografie Kalanchoe (Hamet) die Kalanchoe humilis ziet als species Non Satis Notae, wat zoveel betekent als ‘onbekend’.

In 1980 wordt de identiteit van Kalanchoe humilis duidelijk door onderzoek van Fernandes en vindt erkenning plaats met de soorten van Brown en Croizat als synoniem.

Plantenpaspoort

Naam: Kalanchoe humilis ‘Surprising Desert’

Kenmerken: bloeiende vetplant met rozetvormig blad; planthoogte tot 40 centimeter inclusief bloeiwijze; blad in rozet liggend naar centrum meer opgaand; bladgrootte 10 x 15 centimeter; bladvorm rond tot ovaal met gelobte rand; bladkleur grijsgroen met grillige paarsrode strepen; bloeiwijze schermvormige tros; bloemen enkel ongevuld tot 1 cm lang; bloemkleur blauwroze

Herkomst: zuidoost Afrika

Houdbaarheid: vaste plant

Verkrijgbaarheid: jaarrond

VBN-nummer: 125030

Veiling: Royal FloraHolland

Verzorging: zeer gemakkelijke kamerplant: standplaats volle zon in goed gedraineerde grond; meer licht geeft een duidelijke bladkleuring

Tekst: Leo Miedema, Floricode.com  | Foto: Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties