Geen feestdagen

Goede vrijdag, Pasen, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaart, Pinksteren. Alle feestdagen zijn weer achter de rug. Iedereen kijkt er altijd naar uit. Lekker even genieten van deze vrije dagen, die al lang van tevoren rood omcirkeld staan in menig agenda.

Voor mij is het juist andersom. Feestdagen zijn voor mij werkdagen bij uitstek. Wij zijn het hele jaar open en het animo onder ons personeel om op feestdagen te werken is zeg maar ver te zoeken. Voor mij geen probleem, want ik werk dan graag.  Klanten komen in groten getale naar onze winkel. Terwijl het personeel heerlijk geniet van hun vrije dag (vaak gecombineerd met een korte vakantie), werk ik mij het snot voor de ogen.

Je hoeft geen medelijden met mij te hebben hoor. Ook al zijn feestdagen voor mij geen feestdagen, ik heb geen hekel aan mijn werk en ik doe het graag. En van het bedrag dat ik hiermee binnen weet te harken kan ik mooi het vakantiegeld van mijn medewerkers betalen. Zo is mijn cirkel rond. Mijn motto is dan ook: je moet open zijn als de mensen vrij zijn!

Toch is het niet alleen maar rozengeur op en rond feestdagen. Meestal is de handel te duur en lastig te krijgen, wat altijd weer voor de nodige spanning en stress zorgt. En als een inkoop-dag wegvalt door een feestdag, dan moeten wij alle zeilen bijzetten om de gemiste dag weer in te halen. Na elke feestdag gaat de verkoop tenslotte gewoon weer door. Op veel begrip hoef je niet te rekenen als klanten in een lege winkel binnen wandelen. Aanpoten dus om de winkel op orde te houden.


Gelukkig zijn er voor mij nog genoeg andere momenten in het jaar om vrij te nemen. Zo bepaal ik zelf wat mijn feestdagen zijn. Ik wacht nog eventjes op extra versoepelingen van de coronaregels en dan neem ik het ervan. Heerlijk genieten van een welverdiende lange vakantie na een hectisch jaar. Mijn personeel mag dan mijn afwezigheid opvangen. Of ze me gaan missen? Dat zal wel meevallen wed ik. Als de baas van huis is, voelt het voor personeel toch ook altijd als een soort van vakantietijd?

Jan van der Horst
www.bloemenenplantenbeurs.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties