Goed bessenjaar

In de 19e en 20e eeuw hadden bloemisten een zeer beperkte keuze aan materiaal om een winterarrangement of kerststuk te maken. Zomers waren er voldoende bloemen, maar in de winter niet. Kassen waren er nog niet en ze moesten het doen met wat de natuur hun ’s winters gaf. Dat waren heel veel soorten conifeer, bandwilg, dennenappels, eikels en een enkele kaars. Hoe blij waren de bloemisten als zij tussen al dat groen en bruin een echte kleur kon toevoegen met rode bessen hulst, het enige winter materiaal met kleur.

Hulst was beschikbaar met bonte en met groene bladeren. Die met groene bladeren hadden over het algemeen de meeste bessen en de bonte wat minder. Bovendien was het elk jaar een verrassing hoe de besbezetting was. Er waren jaren dat er nauwelijks een bes te vinden was en jaren dat ze stijf vol zaten.

Vrede op aarde

Tot op de dag van vandaag staan op ruim 60 procent van de kerstplaatjes en -ansichtkaarten hulstblaadjes met rode besjes. Ook bij mij roept hulst met bes direct allerlei kerstgevoelens op. Helaas wordt het product nauwelijks nog gebruikt en daardoor ook niet meer geteeld. Voor zover ik weet zijn er nog twee serieuze kwekers die zich 100 procent in kerstmateriaal hebben gespecialiseerd. Andere hebben nog hier en daar een boom op de tuin, die als het uitkomt geknipt wordt. En dat vind ik jammer. Kerst is ooit begonnen als lichtfeest waar gevierd werd dat het licht won van de duisternis, omdat de dagen weer langer werden. Het feest is 700 jaar na Christus gekerstend door de missionarissen en omgevormd naar het huidige kerstfeest: de geboorte van Christus en vrede op aarde.
Het wordt al ruim 1250 jaar gevierd, een prachtige traditie waarbij de lichtjes in de vorm van bijvoorbeeld kaarsen en lampjes samen met de kerstboom tot vandaag gebleven zijn. Helaas zien we dat natuurlijke materialen steeds minder gebruikt worden, vooral de hulst met bes, terwijl juist dat kleine toefje met die puntige groene blaadjes en rode bessen het verschil maakt. Media, ontwerpers en sfeermakers weten dat als geen ander! Wat doet u als bloemist?

Hulst is er met groen en met bont blad en er is prikkende en zachte hulst. Dit jaar is een goed bessenjaar. Profiteer van deze prachtige nostalgie, vertel het aan uw klanten, onderscheid u met puur natuur en laten we stoppen met alle nep en kunst, al is het alleen al voor een betere wereld. En misschien geeft het u zelfs wel een betere omzet!

Ik wens u een goede verkoop met veel maakplezier en hele fijne feestdagen!

Bab Star

Tekst Bab Star / Bloemengroothandel Bab Star | Foto’s: Bab Star en Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties