Jonge kwekers maken frisse start: ‘We zijn een nuchtere familie’

Al op zijn 19e vroeg Hendrik Muilwijk een vergunning aan voor een snijhortensia- en Ilex-kwekerij. Pas twee jaar later kwam die rond. In de wachttijd leerde hij veel over de teelt. En de jonge ondernemer Bart van Kester trad onlangs toe tot de leiding van de kwekerij van zijn vader en oom. Deze kwekerij teelt vanaf begin dit jaar geen chrysanten meer maar lelies, onder de vlag van Qualily.

Snijhortensia’s en Ilex

Hendrik Muilwijk (24) startte drie jaar geleden zijn bedrijf Muilwijk Snijbloemen in Stolwijk. Op een lang, smal perceel, omgeven door sloten en weilanden, kweekt hij snijhortensia en Ilex verticillata. De start van het bedrijf ging echter niet van een leien dakje. Hendrik heeft twee jaar op de benodigde vergunningen moeten wachten, ook al hoefde het bestemmingsplan niet eens ge­wijzigd te worden. Hij heeft het land namelijk overgenomen van een groentekweker.

Hendrik van Muilwijk. Foto: Lukas Göbel

Van chrysanten naar lelies

In 2020 trad Bart van Kester (24) toe tot de leiding van de succesvolle chrysantenkwekerij van zijn vader en oom. Nu stapt de familiefirma over van Baltica wit naar Lilium LA-soorten: ‘Het voelt goed om dit onder de vlag van de goed draaiende leliekweker Qualily te doen.’

Bart van Kester. Foto: Lukas Göbel

De volledige reportages over de kwekerijen van Hendrik Muilwijk en Bart van Kester staan in Bloem & Blad editie 2, 2022, een trendspecial over het thema Starten  & Stoppen. Heeft u een abonnement? Dan kunt de artikelen ook online lees via mijnbloemenblad.nl.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-565 96 44.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties