Kalanchoe: woonplant van de maand juli

Bijzondere blaadjes, bloemen in funky kleuren en sprookjesachtige vormen. Kalanchoe is een veelzijdige, exotische familie met een uitgelaten karakter. Bloemenbureau Holland heeft de plant daarom gekozen als woonplant van de maand juli.

Er zijn kalanchoës met bladeren in vlammende kleuren of aaibare harige blaadjes. De rijkbloeiende planten hebben enkele bloemen of romantische dubbele. En dan zijn er nog grote hoge exemplaren, met ovale bollen die zich openen in sierlijke klokjes.

De vrolijke knalkleuren vormen een aanvulling voor de nieuwe woonstijl waarin alle conventies overboord gaan. Contrasten en onverdunde vrolijkheid voeren de boventoon. Combineer de bijzondere vormen en de verschillende formaten van de planten met speelse potten en exotische motieven: het mag kakelbont en intens zijn om het leven en de zomer te vieren.

Verzorging

Kalanchoe kan in de volle zon maar ook op een donkere standplaats staan. De plant heeft liever geen voetbad, de kluit mag tussen gietbeurten iets indrogen en om de twee, drie weken een scheutje plantenvoeding volstaat.

Uitgebloeide bloemetjes kun je laten zitten, de nieuwe knoppen groeien er overheen. Door ze aan de plant te laten bevorder je de doorbloei. Is het boven de 10°C buiten kan Kalanchoe ook prima op het balkon of terras staan, en in de tuin, zowel in bakken als in de volle grond.

Oorsprong

Kalanchoe komt oorspronkelijk uit Madagascar en is een kortedagplant die pas bloemen vormt als de dag korter is dan de nacht. Er zijn meer dan tweehonderd soorten in allerlei vormen en maten. In het wild groeien exemplaren van 6 meter hoog, de woonplanten zijn aanzienlijk handzamer. Afgezien van koude streken kunnen ze overal gedijen. Voor alle kalanchoës geldt dat je er amper omkijken naar hebt. Het zijn vetplanten die vocht opslaan in de vlezige groene blaadjes, zodat ze er ook na je vakantie nog mooi bijstaan. Bovendien bloeien ze lang: je hebt er zeker acht weken plezier van.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties