Klein hartje

Miniplanten zijn in opkomst in de woonkamer. Niet vanwege ruimtegebrek, maar het is hip. Maar liefst twaalf jaar duurde de veredeling van de mini-Anthuriums. De eerste plantjes komen nu op de markt.

Ook de belangstelling voor de minicactus heeft geresulteerd in een breder sortiment mini’s. Hierbij is potmaat 7 cm al (te) groot te noemen. Op schalen zijn leuke groepen te maken van diverse soorten plantjes en kunnen kleine binnentuinen worden gecreëerd die verschillen in vorm en kleur. En overal in de kamer is wel plek te vinden voor deze arrangementen.

Twaalf jaar geleden is voor Anthurium dit pad ook al opgezocht en nu komen de resultaten van deze selecties op de markt. Het is namelijk niet zo makkelijk. Alles moet kloppen, zoals bij de grote planten. De pot-plantverhouding, blad- en bloembezetting, de houdbaarheid. In ‘Capri’ zien we op de afbeelding in de database Plantscope een volwassen plant. Met een lucifersdoosje ernaast zou de ware verhouding de werkelijkheid pas verraden.

Na de introductie van de rode ‘Capri’ zullen vrij snel nieuwe kleuren volgen, die allemaal rasnamen krijgen van kleine eilanden. Een herkenningspunt voor het sortiment anthurium miniplanten.

Meer dan zevenhonderd soorten

Anthurium is een geslacht dat behoort tot de grote familie van Araceae. Zelf herbergt het geslacht meer dan zevenhonderd soorten en daar komen jaarlijks nog nieuwe bij. Het zijn meestal epifytisch groeiende kruidachtige vaste planten. Ze groeien in het vochtige tropische regenwoud van Zuid-Amerika, een gebied met toch nog wel blinde vlekken voor de mensheid.

Voor de snijbloementeelt is Anthurium andreanum de meest belangrijke soort en deze staat aan de basis van de talloze cultivars die door de jaren heen zijn ontwikkeld. Dit soort werd ontdekt in 1876 tijdens een expeditie door de Franse botanicus Eduard Fr. André. Het belangrijkste Anthurium-sortiment is ingedeeld in twee cultivargroepen: Schertzerianum en Andreanum. Beide zijn bepaald door een aantal uiterlijke kenmerken. ‘Capri’ vertoont kenmerken die je zou kunnen plaatsen in beide groepen. Vandaar het achterwege laten van een cultivargroep bij deze hybride.

Plantenpaspoort

Naam: Anthurium ‘Capri’

Kenmerken: potplant tot 20 cm hoog; bladgrootte circa 7 cm; bloeiwijze grootte 4 tot 4,5 cm; kleur schutblad rood

Herkomst: tropisch Zuid-Amerika

Houdbaarheid: sterke kamerplant

Verkrijgbaarheid: jaarrond

VBN-nummer: 119683

Veiling: FloraHolland Connect

Verzorging: houd de grond vochtig maar laat overtollig water afvloeien; te droge lucht kan verdrogingsschade geven; het plantje gedijt goed bij kamertemperatuur op een lichte standplaats, niet in de volle zon

Bron: Leo Miedema, Floricode.com | Foto: Gerdien de Nooy

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database