Lisianthus grote winnaar zomerbloemententoonstelling Naaldwijk

Met de dubbelbloemige lisianthus ’Arosa Red‘ won kwekerij Floralis de Meesterteler Award 2018 tijdens de NZBT in Naaldwijk. Naast deze overall-prijs waren er prijzen per keurgroep en kozen bloemisten en handelaren hun favoriet uit de 380 inzendingen seizoensbloemen.

Spreekstalmeester Jhon Koopman vroeg tijdens de prijsuitreiking aan de ruim 200 aanwezigen in theater De Naald in Naaldwijk welke bloem in december 2018 ‘bloem van de maand’ is op de jaarkalender van Bloemenbureau Holland. Het bleef stil. „Het is lisianthus. Typisch een winterbloem. Grappig”, sprak Koopman. Hij haalde de bloem aan omdat lisianthus tijdens de 33e editie van de Nationale Zomerbloemententoonstelling (NZBT) in de Oude Kerk in Naaldwijk de overall-prijs won. Om precies te zijn: cultivar ’Arosa Red‘, ingezonden door kwekerij Floralis Lisianthus uit Honselersdijk. Zij behaalden de Meesterteler Award. De vakjury was onder de indruk van de bloemzuiverheid, de mooie, zware kwaliteit en de bijzondere kleur. Ze gaven 9,85 punten, de allerhoogste score op de show.

De entourage tijdens de prijsuitreiking. John de Wit, productmanager van Florensis heeft net namens Floralis Lisianthus de Meesterteler Award 2018 in ontvangst genomen.
De prijswinnende ’Arosa Red’ is een dubbelbloemige rode Lisianthus met compacte bloemcup.

Seizoenbloemen
Een jaarrondbloem is al jaren geen unicum op de NZBT. Ze zijn welkome aanvullingen. De term zomerbloem vervaagt, getuigt ook de titel van het evenement dat gekoppeld is aan deze happening: Seasonal Flower Event. De promotie van deze groep bloemen gaat ook al enkele jaren onder de naam PurE seasonal flowers en daarin werken FloraHolland-productcommissies (FPC’s) Zomerbloemen, Bolbloemenassortiment en Snij-, bes- en trekheester samen. 

Op het Seasonal Flower Event was het thema “The Power of Flowers”. Het bedrijf Flower Circus kreeg letterlijk het podium om te laten zien hoe zij wereldwijd op beurzen en evenementen bloemen promoten. Van de vier toparrangeurs die optreden voor Flower Circus was Ruud Hazelaar aanwezig in Naaldwijk. Hij wist welke bloemen er dit jaar in de prijzen vielen en maakte daar vier creaties van. Op het podium legde hij daar de laatste de hand aan, terwijl Jhon Koopman (gekleed als spreekstalmeester van een circus) daar op vlotte wijze commentaar bij gaf. Een nieuwe manier om de prijzen uit te reiken en de zaal waardeerde het, getuige de lachsalvo’s die meermaals klonken.

Bloemisten Award
Maatschap Bos-de Vries uit Nieuw-Vennep won met zijn Eryngium Planu Pandanifolium Physic Purple de Bloemisten Award. Arrangeur Ruud Hazelaar, een van de jurerende bloemisten, legde kort uit waarom: een unieke bloem die heel goed solitair is te verkopen. Jhon Koopman viste naar de vraagprijs die Hazelaar kiezen in zijn winkel; €25-30 per steel moet kunnen. „Dan kan jij €8 krijgen”, sprak Koopman tot Adrie Klaasse Bos, de teler. Zij bekende dat die prijs niet actueel is, maar €5 per steel krijgt ze wel.

Teler Adrie Klaasse Bos van Mts Bos-De Vries ontving de Bloemisten Award. Links spreekstalmeester Jhon Koopman en op de achtergrond arrangeur Ruud Hazelaar die de grote, prijswinnende Eryngium Planu Pandanifolium Physic Purple in een creatie aan het verwerken is
Detail van de Eryngium Planu Pandanifolium Physic Purple. Een vorstgevoelig, exclusief gewas in het sortiment van Mts Bos-de Vries. Door de strenge winter van 2018 valt de productie deze herfst tegen.

VGB Award
Met een extreem grote bloem van cultivar Celosia Turbo Limited Coral wist teler Rijk de Jongh uit Tuil de VGB Award te behalen. De cristaat was ruim groter dan een bloemkool en de steel was bijna polsdik. „Die bloem stond toevallig tussen de andere Celosia’s,” legde de Jongh uit.

Rijk de Jongh won de VGB Award
Detail van de enorm bloem van Celosia Turbo Limited Coral

Prijzen per keurgroep
De Nationale Zomerbloemententoonstelling (NZBT) telde dit jaar 380 inzendingen. Dat zijn er iets minder (40) dan in 2017, maar de organisatie was dik tevreden. Ze was uitgegaan van 300 inzendingen omdat de hete zomer waarschijnlijk zijn sporen zou hebben nagelaten op de gewassen. Niet alleen in stuks, ook in kwaliteit vielen de inzendingen niet tegen. Sterker, er werden hoge scores behaald. Als er minstens 10 inzendingen van een gewas zijn en die komen van minimaal drie kwekerijen, dan vormt een gewas een aparte keurgroep. Om die reden dit jaar geen aparte keurgroepen voor aster en bouvardia, maar wel voor bijvoorbeeld zantedeschia en grassen. De groep ‘Overig’ is zoals altijd veruit de grootste keurgroep.

Onderstaand de prijswinnaar van de NZBT 2018 in de Oude Kerk in Naaldwijk (per keurgroep de winnende cultivar en diens inzender):

Dahlia: ’Gelber Vulkan, fa. Van der Vlugt uit Hillegom

Zantedeschia:  Z. aethiopica ’Colombe de la Paix, kw. Van Vliet in Monster

Grassen: Miscanthus sinesis overig, kw. Landjuweel uit Steenbergen

Bessen, zaaddozen & heesters: Physalis alkekkengi lampion, kw Nooren uit Bavel

Sierfruit: Cucurbita pepo Patisson mix, P.T. Buitenhuis

Antirrhinum: A. majus ’Potomac Pink, Jan v.d. Voort uit ‘s-Gravenzande

Snijbloem overig: Eryngium Planu Pandanifolium Physic Purple, Mts Bos-de Vries uit Nieuw-Vennep

Bol-/knolgewassen: Amarine Belladiva Paris, Agro Fleur Select uit Roelofarendsveen

Hortensia: Hydrangea macr. Balthazar (classic), Kw Ben Boers uit ‘s-Gravenzande

Helianthus: H. ’Sunrich Orange’, Peter Hoogendonk uit Maasdijk

Lisianthus: Lisianthus gevuldbl. ’Arosa Red’, Floralis Lisianthus, Honselersdijk

Delphinium: D. dubbel ’Dewi Anastasia’, N.G. Wigchert uit Noordwijkerhout

Celosia: C. Arg. Plumosa ’Century Purple Rose’, G. van den Beukel uit ‘s-Gravenzande

De Nationale Zomerbloemententoonstelling is van 6 t/m 9 september 2018 in de Oude Kerk te Naaldwijk. Klik hier voor meer info, openingstijden en route

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties