Mijlpaal 250 duurzaam gecertificeerde bloemisten bereikt

Deze maand is de mijlpaal bereikt dat 250 Nederlandse bloemisten zijn gecertificeerd voor het onafhankelijke keurmerk Barometer Duurzame Bloemist. Dit toont aan dat de bloemistenbranche werk maakt van verduurzaming en haar maatschappelijke verantwoordelijkheid hiervoor neemt, meldt SMK.

De afgelopen zes maanden groeide het aantal keurmerkhouders met 56% van 160 naar ruim 250 bloemisten. Die groei wordt vooral aangejaagd door Fleurop. Deze organisatie streeft ernaar om al hun aangesloten bloemisten te certificeren. Eenzelfde ambitie hebben de Duurzame Bloemisten Groep en FloraNL. Ook de brancheorganisatie voor bloemisten VBW stimuleert de Barometer.

Voor professionele inkopers én consumenten

Het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist geeft organisaties die maatschappelijk verantwoord willen inkopen (MVI) de zekerheid dat zij van doen hebben met een duurzame bloemist. In MVI-criteriadocumenten wordt een certificaat van een ISO type I milieukeurmerk als verificatiemogelijkheid voorgesteld; de Barometer voldoet daaraan. Door de landelijke dekking is het eenvoudig om MVI bij bloemisten te realiseren.

‘Ook voor consumenten is duurzaamheid steeds meer ‘top of mind’. Een fraai boeket of een mooie plant geeft klanten een fijn gevoel. Dat krijgt door het keurmerk een extra dimensie vanwege de duurzamere teelt van de bloemen en planten, én doordat de bloemist duurzamer onderneemt’, licht SMK toe.

Invloed in de keten

De groeiende groep van gecertificeerde bloemisten creëert met elkaar ook een steeds sterker wordende inkoopkracht. Die situatie stimuleert de verduurzaming in de keten bij de kwekers van bloemen en potplanten. Ook de registratie van die duurzamere producten krijgen veilingen en tussenhandel steeds beter voor elkaar. Die registratie is noodzakelijk voor bloemisten, omdat zij daarmee kunnen aantonen dat zij duurzamere producten hebben ingekocht.

Duurzaamheidsprestaties

Bloemisten die het certificaat behalen, realiseren duurzaamheidsprestaties op verschillende thema’s. Ze zijn verplicht een minimaal percentage duurzamere bloemen en planten in te kopen, bijvoorbeeld met keurmerken als Biologisch, FairTrade, On the way to PlanetProof of MPS-A(+). Daarnaast werken gecertificeerde bloemisten met milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen en schoonmaakmiddelen, gebruiken zij duurzamer steekschuim, rijden met een bezorgauto met een minder milieubelastende motor, scheiden afval, gebruiken groene stroom en hanteren de minimaal geldende CAO-regels voor medewerkers.

Bron en foto’s: SMK

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties