Monstera is woonplant van de maand juli

Monstera heeft voor een plant veel te bieden: stengels, soms een mosstok, dan weer een stam, meestal indrukwekkende luchtwortels… Dat maakt hem een enorme hit op Instagram en een zeer geliefd element voor de populaire urban jungle look. Monstera is woonplant van de maand juli.

De jonge bladeren zijn hartvormig en krijgen pas later de karakteristieke insnijdingen. Door zijn luchtzuiverende eigenschappen draagt Monstera bovendien bij aan een prettig leefklimaat in huis.

Herkomst
Monstera behoort tot de familie van de aronskelkachtigen. Het zijn eigenlijk lianen uit Panama en zuidelijk Mexico. De planten klimmen er tot wel 20 meter hoog de bomen in. Ook zetten ze zich met hun vlezige luchtwortels vast aan boomstammen, rotsen of op de grond in de wouden van Zuidoost-Azië. Zo wikkelen en slingeren ze zich omhoog.

De bekendste is de gatenplant Monstera deliciosa. Meestal de groenbladige soort, een enkele keer de bontbladige cultivar ‘Variegata’. Hij wordt aangeboden in zowel kleine potmaten zonder mosstok als in forse exemplaren, van enkele meters hoog. Monstera obliqua is minder bekend maar ook erg aantrekkelijk. De plant heeft klein frisgroen blad met daarin fraaie gaten. Hij kan als hang- of klimplant gebruikt worden.

Gezond
Monstera is over het algemeen een gezonde, sterke plant die niet heel gevoelig is voor ziekten en plagen. Bruine vlekken zijn een teken van een te natte kluit. Monstera heeft graag een lichte standplaats, maar geen volle zon. De plant kan niet goed tegen kou. Matig water geven.
Promotiemateriaal is te downloaden op Mooiwatplantendoen.nl.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties