Museum in bloei: Out of the box

Elk voorjaar staat het Haarlemse Frans Hals Museum letterlijk in bloei. Zalen met oude meesters en hedendaagse kunst worden voorzien van bloemcreaties in design- en historische vazen uit de collectie, aangevuld met bruiklenen. ‘Out of the Box’ is het jaarthema van het museum en van deze tentoonstelling, die is te zien van 21 maart tot en met 17 mei.

Het gebeurt zelden: verse bloemen of planten in museumzalen. Eén keer per jaar laat het Frans Hals Museum op locatie Hof zien dat dit, onder strikte omstandigheden, mogelijk is. Het museum krijgt hierdoor een huiselijke en ‘florale’ sfeer in de periode dat in het nabijgelegen Lisse de Keukenhof geopend is.

Tweeluik

Van 21 maart tot en met 19 april zijn bloemcreaties te zien die onder leiding van stylist Vibeke Struben door de Vrienden van het Frans Hals Museum worden samengesteld. Hun presentatie kenmerkt zich door zowel uitbundige als subtiele boeketten, die nauwgezet worden afgestemd op de stijl van de zaal en de schilderijen.

Vanaf 20 april laten bloemsierkunstenaar Paul Wijkmeijer en zijn team van bloemenatelier Klavertje Vijf uit Haarlem hun creativiteit los op het thema. Zijn boeketten zijn van huis uit al weelderig, spannend en kleurrijk, maar altijd zoekt hij naar nieuwe wegen om bloemen in de hoofdrol te zetten en schuwt daarbij gewaagde arrangementen niet. Hij denkt als geen ander ‘out of the box’.

Bloemen van Hals

Als onderdeel van Museum in Bloei ontwikkelde de Haarlemse fotograaf Fjodor C. Buis dit jaar ‘De nieuwe bloemen van Hals’. Voor dit project fotografeerde Buis stapsgewijs bloemen op de top van hun bloei tot het punt dat alle levenssappen verdwenen zijn. Het resultaat is te zien in de binnentuin van het Frans Hals Museum.

Bron: Frans Hals Museum | Foto’s: Inga Powilleit en Simone van Rees

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties