Nachtbraker

Euphorbia, de bloem die bloeit als andere sterven. We kennen hem allemaal als kerstster en als snijbloem. Een bijzondere eigenschap is dat het een kortedagbloeier is. Korte dag is een oude kwekersterm voor gewassen die bloemknoppen gaan ontwikkelen als de dag korter is dan de nacht.

Zeker in de jaren dertig en zestig van de vorige eeuw, toen er alleen zomerbloemen waren, konden kwekers met deze planten ook in de winter produceren. Daaruit is de traditionele kerstster ontstaan. De snijbloem, Euphorbia fulgens heeft die traditie al jaren geleden weten te doorbreken, tegenwoordig worden de eerste al in augustus geoogst.

Bab Star ging op op bezoek  bij Kwekerij Luiten van vader en zoon Rob en Bart Luiten, beiden zeer gepassioneerde vakmensen. Zij weten tot in detail hoe ze hun planten moeten verzorgen. Daardoor leveren ze een bijzonder mooie kwaliteit.

En dat gaat niet zomaar. Het begint met een stekje dat na twee weken wordt getopt. Dat is een hele klus met 300.000 plantjes. Na het toppen gaat de plant vertakken en groeien er vijf prachtige scheuten uit die wel 125 centimeter lang worden. Omdat vader en zoon op deze kwekerij alleen maar troseuphorbia kweken, moeten de mannen alle scheuten ook nog eens een keer toppen, waardoor de steel gaat vertakken: 300.000 planten met 5 takken is 1.500.000 scheuten handwerk!

Elke dag tussen de planten kijken hoe het groeit, is het niet te nat of juist te warm? Elke dag kijken en bepalen wat de planten nodig hebben., zodat het blad mooi donkergroen wordt, de bloempjes zich goed ontwikkelen en de zijtakjes mooi compact blijven en niet te lang doorgroeien. Dat is passie en de drive van de vakman voor het alles beste resultaat.

Verduisteringsschermen

Toen ik de kwekerij bezocht, was het een prachtige zomerdag met volop zon. Heel bijzonder om te zien hoe de dag verkort werd. Aan het eind van de middag gingen de verduisteringsschermen automatisch dicht en werd het aardedonker in de kas. Door een enkel kiertje kon je de zon buiten nog volop zien stralen. Eigenlijk heel tegenstrijdig, maar anders geven de planten geen bloemen.

Kwekerij Luiten is ook heel bewust bezig met het milieu. Ze werken met biologische vangbakjes voor motten en andere insecten, waardoor bestrijdingsmiddelen nauwelijks of niet worden gebruikt. Ook hebben ze een eigen bron voor het allerzuiverste water op wel 100 meter diepte.

Ongetopt

Euphorbia is er ook ongetopt. Deze licht gebogen ranken met wel veertig centimeter bloemetjes erop  noemen we ‘veren’. In de omschrijving worden de steellengte, de bloeilengte en de rijpheid genoemd. Kwekerij Luiten kweekt de zogenoemde vertakte variant, ook wel troseuphorbia genoemd.  Hierbij worden de lengte van de steel, de rijpheid en de lengte van de zijtakjes aangegeven.

De bloempjes moeten goed ontwikkeld zijn; hoe rijper, hoe beter de houdbaarheid. Een bijzonder detail is dat Luiten een manier heeft ontwikkeld waardoor de nectar (honing) in de kleine bloempjes niet meer kan gaan schimmelen in de hartjes. Dat is echt fantastisch, want daar is de Euphorbia erg gevoelig voor.

Om te zorgen dat Euphorbia na de oogst goed voorbehandeld kan worden met een speciaal voorbehandelingsmiddel, opgelost in het water, is het noodzakelijk dat de stelen eerst gekookt worden. Een Euphorbia (wolfsmelkachtige) verliest na het afsnijden wit sap. Dit sap, een soort latex, stolt op snijwonden en sluit deze af zodat de snijbloem geen water kan drinken. Dat is de reden dat de stelen 15 à 20 seconden in kokend water worden gehouden en daarna direct in het koude water met de voorbehandeling worden gezet. Door de hitte weekt het gestolde latex eraf en wordt de wateropname niet meer belemmerd. Na dit proces hoeft de bloemist dit niet per se opnieuw te doen, omdat de steel dan al volgezogen is met water en er minder tot geen sap meer uitstroomt.

Verzorging

De bewaartemperatuur is 12°C.

Als er in een vaas alleen Euphorbia staat, is het beter om geen snijbloemenvoeding te gebruiken, maar het water schoon te houden door het te verversen.

Zijn de Euphorbia verwerkt in een boeket is het verstandig er wel voeding bij te doen.

De houdbaarheid is zeker tien dagen.

In de webshop van Bab Star kunnen bloemisten deze maand kennismaken met extra lange Euphorbia’s voor een speciale prijs.

Tekst: Bab Star, Bloemengroethandel Bab Star | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke en Bab Star

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties