Nederlandse arrangeurs en bloemen stelen de show op Russisch FlowerFestival

  Half juni viert Rusland altijd de dag van de Onafhankelijkheid. Ter ere hiervan vindt jaarlijks in Sint Petersburg een groot bloemenfestival met feestelijke parade plaats. Dit keer speelden Nederlandse chrysanten via JustChrys en het platform flowerexperience.eu de hoofdrol. Ook de bekende Nederlandse arrangeur Kees Tak was weer van de partij.

  Arrangeurs Vladimir en Alexandr Bermjakovy werden ingezet om te werken met de veelzijdige Nederlandse chrysanten. Zij openden de persconferentie – waarop de parade aan de media gepresenteerd werd – met het ter plekke maken van bloemwerk met chrysanten. Ook brachten ze de bloem onder de aandacht tijdens de dag van de bloemisten, in bloemschikwedstrijden en was er een praalwagen vol chrysanten. Op het Paleisplein werd een video van JustChrys en Sobolj getoond met kleding gemaakt van bloemen. Deze video kondigde de deelname van beide bedrijven aan de volgende FlowersExpo in Moskou aan.

  Kees Tak uit Aalsmeer

  Het festival bestaat uit een corso dat op 11 juni over de Nevsky Prospect ging en de reis eindigde op het paleisplein voor de deur van de Hermitage, waar op een groot podium onder het spelen van diverse bands en orkesten boeketdemonstraties werden gegeven. De avond ervoor was er een battle en dansen met chrysanten in het Ostrovsky-plantsoen, tevens de plek waar het corso wordt opgebouwd.

  De geschiedenis van dit corso is in 2001 ontstaan. Vader en zoon Bermjakovy hielpen destijds mee aan het Aalsmeers Corso en raakten hierdoor geïnspireerd. Bloemist Kees Tak uit Aalsmeer decoreerde toen diverse praal- en luxe wagens. Vladimir dacht toen al dat hij dit in Sint Petersburg ook moest gaan organiseren. De eerste stap was in 2002 in Pavlovsk: vijf koetsjes opgemaakt met rozen van Kordez. Nu 16 jaar later is het uitgegroeid tot een waar corso met veel dans en muziek en reist Kees nog elk jaar naar Sint Petersburg om mee te helpen met het corso.

  De deelnemers en bloemisten komen uit diverse delen van Rusland en Europa, waaronder  Moldovië, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Wit-Rusland en Finland. Nederland was vertegenwoordigd door Kees Tak en er waren veel Nederlandse bloemen, waaronder de chrysanten van JustChrys. Het decoreren van japonnen, hoeden en paraplu’s trok ook veel aandacht. Vooral de grote hoed van de Poolse bloemist Iza Tkaszyk gooide hoge ogen. De publieke belangstelling was geweldig: honderdduizenden mensen stonden langs de route en duizenden bij de verschillende podia.

   

  Bron: Sobolj en Kees Tak | Foto’s: Elena Metla en Kees Tak

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties