Nieuwe fabriek van Air Liquide in aanbouw

  Air Liquide is begonnen met de bouw van een nieuwe zuurstof- en stikstoffabriek in het havengebied Moerdijk. Met de bouw van de Air Separation Unit (ASU) is een investering van 125 miljoen euro gemoeid. De fabriek moet in de zomer 2022 operationeel zijn.

  Het energieverbruik van de nieuwe fabriek, ten zuiden van de Shell-locatie, is 10% lager dan vergelijkbare installaties waardoor de producten een lage CO2 footprint hebben. Daarnaast helpt de ASU hernieuwbare energie op het elektriciteitsnet te faciliteren dankzij het net stabiliserende vermogen. Als er op het energienet sprake is van piekbelasting, dan kan de nieuwe installatie van Air Liquide tijdelijk het energieverbruik verlagen terwijl de productie gelijk blijft. In de toenemende elektrificatie van de industrie zorgt dit soort oplossingen volgens het havenbedrijf Port of Moerdijk voor flexibiliteit en wordt overbelasting voorkomen.

  Air Liquide levert al sinds de jaren ‘70 via de buisleidingstraat aan verschillende bedrijven in de Port of Moerdijk. Een jaar geleden werd bekend dat Air Liquide een van de vier bedrijven is die CO2 willen gaan opslaan onder de zeebodem. Dat heeft geen gevolgen voor de levering van zuivere CO2 aan de glastuinbouw, zei productmanager Ad Wiltenburg toen tegen het Vakblad voor de Bloemisterij. „Mocht er te zijner tijd in Rotterdam minder vloeibare CO2 geproduceerd worden, dan zorgen wij ervoor dat we tijdig alternatieve bronnen aanboren, waarbij de nadruk ligt op biogeen CO2.”

  Air Liquide is begonnen met de bouw van een nieuwe zuurstof- en stikstoffabriek in het havengebied Moerdijk, ten zuiden van de Shell-locatie
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties