Schaarste aan grondstoffen remt herstart economie

  De coronacrisis is nog niet voorbij of er dient zich een nieuwe crisis aan: schaarste aan bijna alle grondstoffen. Dit heeft verschillende oorzaken, met als rode draad het ontregelde containertransport over de wereldzeeën. Samen vormen ze ’the perfect storm’. Leveranciers in de tuinbouw zetten alle zeilen bij om hun klanten te kunnen blijven beleveren. Ze kunnen echter niet voorkomen dat de prijzen stijgen, en dat ze soms ’nee’ moeten verkopen.

  In de kassenbouw is vooral tekort aan pvc, glas en staal. Voor deze grondstoffen worden alleen nog dagprijzen afgegeven, en soms helemaal geen prijzen meer. „We hebben prijsstijgingen gezien van 10 tot 20% in enkele dagen”, zegt Hans van Tilborgh, directeur Technokas. „Prijsafspraken voor pvc werden niet nagekomen, waarbij de leverancier zich beriep op overmacht. En offertes voor staal werden ingetrokken voor de vervaldatum.”

  Maar ook fabrikanten van glas, lampen, machines, verpakkingsmaterialen en allerlei andere materialen lopen tegen tekorten aan. Hoe gaan zij hiermee om? En wat betekent dit voor hun klanten? Lees het in Bloemisterij 23 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties