Onderzoek: Japanse duizendknoop nog te koop bij bloemisten

De levende stokken van Polygonum worden nog altijd verhandeld via Royal FloraHolland en Plantion. Ook zijn er nog steeds bloemenwinkels die de invasieve Japanse duizendknoop verkopen die bij (onwetende) consumenten een risico vormen voor verdere verspreiding. Dit blijkt uit onderzoek van Vakblad Stad + Groen.

Uit onderzoek van Stad + Groen blijkt dat bij meer dan de helft van de ondervraagde bloemisten de verse stokken Japanse duizendknoop gewoon te koop of te bestellen zijn. De stokken worden aangeboden onder de namen als ‘polygonumstokken’ of ‘Hollandse bamboe’. Zowel bloemenveiling Plantion als Royal Flora Holland bevestigden aan het vakblad dat de levende stokken via hun veiling te koop zijn. Plantion gaf te kennen dat zij bezig zijn met een verbod. Binnen een regelgevende stuurgroep waaraan beide veilingen zijn verbonden wordt gesproken over de verkoop, tot op heden nog zonder resultaat.

Chris van Dijk, als Japanse-duizendknooponderzoeker verbonden aan Wageningen University, is van mening dat de groene stengels een risico vormen voor verdere verspreiding van de exoot. ‘Ook na compostering is het risico niet helemaal uitgesloten.’ Van Dijk reageert verbaast op het onderzoek en wist niet dat ‘dat dit nog op redelijk grote schaal speelde.’ Intratuin nam vorig jaar wel de Polygonumstokken uit de handel na een tweet van een student aan Wageningen University.

Verkoop niet verboden

De Japanse duizendknoop, die door landelijke media tot ‘horrorplant’ is gedoopt komt veelvuldig in het nieuws. De negatieve impact van deze exoot wordt wijdverspreid erkend. De bestrijding of beheersing ervan is inmiddels een miljoenen business, alleen al de gemeente Amsterdam trekt de komende jaren 8,2 miljoen euro uit om de exoot te bestrijden. De verkoop van duizendknoop is niet verboden in Nederland en ook niet in de Europese Unie. Geen enkele variant van de duizendknoop komt voor op de Unielijst van invasieve exoten of is ook niet bestempeld als invasieve exoot op basis van de Wet natuurbescherming. Minister Schouten sprak zich begin dit jaar nog negatief uit over het opnemen van duizendknoop in wetgeving.

Bron en foto’s: Vakblad Stad + Groen

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties