Oogenlust exposeert werk van fotografisch kunstenaar Mariska Karto

Domein Oogenlust organiseert in samenwerking met Galerie Persoon deze zomer het werk van fotografisch kunstenaar Mariska Karto. In haar werk spelen actuele thema’s als klimaatopwerking, vervuiling en xenofobie een rol. De expositie is te bezoeken van 25 augustus tot en met 25 september. De kunstenares zelf is in het weekend van 4 en 5 september aanwezig.

Mariska Karto werd in 1971 geboren in Paramaribo en groeide op in Delft. De rijke geschiedenis van de klassieke (Nederlandse) schilderkunst is haar grootste inspiratiebron. Hoewel de decors in haar fotografie doen denken aan de gouden eeuw zijn haar onderwerpen allesbehalve klassiek. Actuele kwesties zoals klimaatopwarming, vervuiling en xenofobie brengt zij op een esthetische manier onder de aandacht, waardoor ze zachtjes landen in ons bewustzijn.

Naakte huid

In Karto’s visie op vrouwelijke schoonheid speelt de naakte huid bijna altijd een hoofdrol. Kwetsbaar en krachtig tegelijk, soms met zichtbare sporen van het leven zelf. Het gebruik van het kenmerkende licht/donker contrast – clair obscure – geeft haar werk iets mysterieus maar is ook een directe verwijzing naar de lichte en donkere periodes in haar eigen leven, aldus Oogenlust.

Naast haar naakten maakt de kunstenares ook landschappelijk werk en moderne fresco’s. Speciaal voor deze expositie maakte zij enkele nieuwe collages die nooit eerder zijn gepresenteerd. Mariska Karto geeft persoonlijk uitleg onder het genot van een drankje op zaterdag 4 en zondag 5 september.

Bron en foto’s: Oogenlust/Mariska Kato

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties