Pracht & kracht

Een synoniem voor noviteit Catharanthus roseus ‘CA70018420’ Cora Cascade Polka Dot is Vinca rosea. Het blad van Vinca is echter leerachtig en de kruipende ranken hechten zich aan de grond. Catharanthus is een meer opgaand gewas. De bloemen doen wel denken aan de bekende maagdenpalm.

De Cora Cascade-serie is dit jaar uitgebreid met drie nieuwe kleuren. Polka Dot is er één van. De serie telt nu negen kleuren, variërend van wit, roze tot roodtinten. Deze bijzondere serie kenmerkt zich door hangende takken, waardoor de planten zeer geschikt zijn voor hanging baskets en als bodembedekker. De planten hebben een behoorlijke resistentie tegen Phytophthora stamrot. Tot diep in het najaar kun je genieten van de bloemenpracht. Het gewas heeft vasteplanteigenschappen, maar is niet winterhard. Het is goed zouttolerant en minder gevoelig voor droogte.

Verwarring over naam

Catharanthus is inheems op Madagaskar en via Sri Lanka als siergewas over de wereld verspreid. Het geslacht behoort tot de Apocynaceae, de maagdenpalmfamilie. In 1759 beschreef Linnaeus het geslacht Vinca en telde vier soorten, waaronder Vinca rosea. De Schotse botanicus George Don plaatste in 1837 Vinca rosea in een nieuw geslacht Catharanthus en leverde daarbij een mooie beschrijving met verklaringen over de afwijkingen ten opzichte van Vinca. Al in 1828 was hierover een ondeugdelijke publicatie verschenen met de voorgestelde geslachtsnaam Lochnera. Pas in 1838 publiceerde Stefan Endlicher een goede beschrijving. Te laat, naar zou blijken. Zo is Catharanthus als oudste benaming de voorkeurnaam. Helaas wordt nog veel gesproken over Vinca, wat verwarrend kan zijn.

Alkaloïden

De geslachtsnaam is een samenvoeging van de Griekse woorden katharos (zuiver, volmaakt) en anthos (bloem). Je schaft dus wel degelijk iets aan met dit product! Vaak vermeldt een noviteit ook iets over traditionele geneeskunde waar de plant voor is ingezet. Bij Catharanthus roseus is echter recent (2013) ontdekt dat het stoffen bevat die kunnen worden ingezet bij de bestrijding van bepaalde vormen van kanker. De plant bevat vinblastine en vincristine waarmee lymfklierkanker en leukemie kunnen worden bestreden. De stoffen zijn zgn. alkaloiden die de plant zelf inzet tegen insectenaanvallen.

Plantenpaspoort

Naam: Catharanthus roseus ‘CA70018420’ Cora Cascade Polka Dot

Kenmerken: perkplant, eventueel als kamerplant; planthoogte tot 25 cm; blad kruisgewijs tegenover elkaar staand; bladgrootte 4 x 10 centimeter; bladvorm langwerpig met spitse top; bladkleur donkergroen; bloeiwijze schermvormige tros; bloemen enkel ongevuld tot 5 centimeter doorsnede; bloemkleur wit met roze oog                                                                                                                                     Herkomst: Madagascar

Houdbaarheid: éénjarig

Verkrijgbaarheid: vanaf week 20 tot in de zomer

VBN-nummer: 124451

Veiling: Royal FloraHolland

Verzorging: zeer gemakkelijke kamer- en tuinplant; standplaats in de volle zon in goed gedraineerde grond

Tekst: Leo Miedema / Floricode.com | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties