Relaties in de keten versterkt door corona


    De Nederlandse bloemen- en plantenexport kromp in coronajaar 2020 met 4%. Dat is veel minder dan aanvankelijk werd gedacht. Corona blijkt ketendiep ook voordelen te hebben opgeleverd: relaties zijn versterkt, processen versneld en bloemen en planten bewezen hun waarde. Lockdowns blijven wel dreigend voor de sector.

    Michiel de Haan van Royal Lemkes signaleert dat corona de onderlinge relaties heeft versterkt tussen sectorgenoten. „Dat geldt voor afnemers, leveranciers en onze medewerkers. Zij hebben zich fantastisch ingezet. Bovendien heeft het processen die al in gang waren gezet, versneld.” Frank Koenen van de FM Group herkent dit ook. „Wij hebben de voor 2020 en 2021 geplande integratie van backoffice als inkoop en logistiek nu al gerealiseerd. Die werken nu voor alle labels in de segmenten bloemist, groothandel en retail.” Koenen constateert momenteel zwaar weer, en dan met name rond onzekerheid op afzetmarkt Duitsland. „Hopelijk opklaringen in het tweede kwartaal van 2021 en daarna normaal.”

    Bevestiging van juiste strategie
    Commercieel directeur Cees Bakker van Hilverda de Boer voegt eraan toe dat marktpartijen, gedwongen door lockdowns, hun creatieve vermogen moesten aanspreken om toch de consument te bereiken. „Dat bevorderde out-of-the-box denken. Corona gaf ons een bevestiging van de juiste strategie, zoals spreiding van afzet en een voorwaartse integratie in Scandinavië.”

    Sierteelt meest verhandeld in export 2020
    Uit een recent onderzoek van de WUR en het CBS bleek dat sierteeltproducten in 2020 het meest verhandelde landbouwproduct waren in de export. Volgens deze onderzoekers, die andere criteria hanteren dan Stichting Floridata, werd er in 2020 voor 9,5 miljard euro aan sierteeltproducten uitgevoerd. Verschillen in cijfers zijn volgens de WUR te verklaren door de definitie van sierteelt, die anders wordt gehanteerd. Onderzoeker Gerben Jukema: „Zo zitten in onze groep ook producten uit de boomkwekerij en worden de cijfers over de bloembollenhandel meegenomen. Zelfs de kerstbomen en champignonnenbroed vallen onder dit handelshoofdstuk. Vrij logisch dat je dan op andere getallen uitkomt. Overigens is de trend van de cijfers uit beide bronnen gelijk.”

    Een uitgebreide analyse van de sierteeltexport in 2020 leest u in het Vakblad voor de Bloemisterij (week 3). In het digitale magazine is het (na inlog) te vinden via deze link.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties