Sierteeltproduct volgens WUR/CBS meest verhandeld in export

De waarde van de landbouwexport groeide in 2020, ondanks de coronacrisis, naar schatting met 1 procent in vergelijking met 2019. Sierteeltproducten waren volgens het CBS en de WUR net als in 2019 het meest verhandelde exportproduct. De definitie van sierteelt verschilt alleen nogal met die van bijvoorbeeld Floridata, aldus Gerben Jukema van de WUR. Onder ‘sierteelt’ vallen in de berekeningen bijvoorbeeld ook boomkwekers en de bollenhandel.

Volgens het onderzoek van het CBS en de WUR werd er in 2020 voor 9,5 miljard euro aan sierteeltproducten uitgevoerd, wat 0,3 procent meer is dan in 2019. Sierteeltproducten zorgen volgens het rapport voor de meeste exportverdiensten van alle landbouwproductgroepen. „De sierteeltexport had het in de eerste maanden van de coronacrisis heel lastig, maar herstelde zich in de maanden erna. De sierteelt is gewoon heel krachtig gebleken. Dat was anders dan de veehouderij bijvoorbeeld. Siertelers konden veel meer sturen in hun teelt”, aldus landbouweconoom Cor Pierik.

Stichting Floridata bepaalt maandelijks de exportcijfers van bloemen en planten voor de top 30 exportlanden. Op basis van hun statistieken maakt de VGB onlangs bekend dat de export van bloemen en planten in 2020 kromp met 4% tot € 6 miljard. Een uitgebreide analyse hierover bracht het Vakblad in week 3.

Verschil in cijfers
Jukema legt uit waar het verschil in de cijfers in zit. „In onze publicatie gaat het om 10 maanden definitieve cijfers en 2 maanden bijschatting. Floridata heeft al cijfers van het hele jaar. Een ander groot verschil is vermoedelijk de producten waarover data wordt verzameld. Zo zitten in onze groep ook producten uit de boomkwekerij en worden de cijfers over de bloembollenhandel meegenomen. Zelfs de kerstbomen en champignonnenbroed vallen onder dit handelshoofdstuk. Vrij logisch dat je dan op andere getallen uitkomt. Overigens is de trend van de cijfers uit beide bronnen gelijk.”
Pierik: „Hoe je het wendt of keert, de exportwaarde die wij onderzocht hebben, ligt in lijn met de populatie van 2019; we vergelijken dezelfde groep ondernemers.”

Export meest uitgevoerde landbouwgoederen (Bron: CBS tot en met oktober 2020, raming november – december 2020 door WUR en CBS.)

Meer export naar Duitsland
Volgens het rapport van de WUR en het CBS ging in 2020 26 procent van de landbouwexport (24,6 miljard euro) naar Duitsland. Dat is 4 procent meer dan in 2019 (23,6 miljard euro, 25 procent). De export naar België en Frankrijk kromp met 2 procent, en die naar Engeland met 3 procent.

Top tien bestemmingen landbouwexport (Bron: CBS tot en met oktober 2020, raming november – december 2020 door WUR en CBS.)

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties