Roze wolk

Jasmijn staat bekend om zijn geur. Die is zo kenmerkend, dat in geslachten met geurende soorten soms de species jasminoides wordt gebruikt. Door zijn geur is de sierwaarde ontdekt en is de plant over de wereld verspreid en bekend geworden.

Deze noviteit gaat over de echte jasmijn. Een noviteit in de zin van het gebruik, nu in de winter als bloeiende en geurende kamerplant. Jasminum behoort tot de olijf-familie (Oleaceae). ZIjn oorsprong ligt in tropische en subtropische streken met een accent op Azië. Uit de Oriënt ging hij eerst richting India en daarvandaan via Egypte naar Afrika. De Moren brachten de plant in de vroege Middeleeuwen via Noord-Afrika naar Spanje.

In 1548 verschijnt een publicatie van botanicus William Turner over Jasmijn-soorten in Londense tuinen. Dit zijn waarschijnlijk de wat meer winterharde soorten geweest die voorkomen in de Himalaya. Jasminum polyanthum komt uit centraal China en is iets minder winterhard.

Rozerode bloemknoppen

Bloemen van Jasmijn zijn meestal wit, soms wat lichtgeel. Jasminum polyanthum heeft witte tot lichtroze bloemen en rozerode bloemknoppen. Daarom wordt de plant ook wel de Pink Jasmine genoemd. Hij is zeer geschikt als bloeiende kamerplant. Hoe koeler de groeiomstandigheden hoe meer de rozekleuring.

De geur heeft wereldwijd grote invloed gehad op rituelen als huwelijken, begrafenissen, offergaven om goden goed te stemmen en hofmakerij. Ook kwam in Europa in de 17e eeuw de industriële belangstelling op, bijvoorbeeld voor parfums. Dat was al bekend sinds de eerste eeuw na Chr. in Perzië.

Daarnaast worden theebladeren gemengd met Jasmijnbloemen om de geur van de bloemen over te nemen. Vaak worden daarna de bloemen van de theebladeren gescheiden, maar dat hoeft niet.

De planten zijn beschikbaar in diverse vormen, waaronder bogen en piramides. Na de bloei in huis kunnen de planten in het voorjaar de tuin in. Rond die tijd zijn er ook schalen en hanging baskets met Jasminum voor terras en balkon.

Plantenpaspoort

Naam: Jasminum polyanthum

Kenmerken: klimplant; blad lancetvormig tot langwerpig; bladgrootte tot 7,5 x 10 centimeter, bloemdoorsnede tot 2 centimeter, lengte tot 2 centimeter, bloemkleur wit met roze zweem

Herkomst: Azië

Houdbaarheid: matig winterharde klimplant

Verkrijgbaarheid: jaarrond

VBN-nummer: 125967, 33615

Veiling: FloraHolland

Verzorging: Sterke kamerplant voor lichte plek tot halfschaduw; regelmatig water geven, maar drain overtollig water af; temperaturen tussen 5 en 20ºC; af en toe licht bijmesten; in de tuin een luwe plek tegen een muur op het zuiden.

Tekst: Leo Miedema, Floricode.com | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties