Sansevieria: woonplant van de maand november

Sansevieria heeft wortelstokken, waaruit dikke opgaande zwaardvormige bladeren groeien met succulente eigenschappen. Vrouwentong is de volksnaam van de plant. De naam verwijst volgens Bloemenbureau Holland naar de stekelpunt bovenop het blad. ‘Deze moet de scherpe tong van vrouwen, en in sommige talen specifiek schoonmoeders, typeren’. De plant is woonplant van de maand november.

De plant komt van oorsprong uit de droge gebieden van Zuidelijk Afrika en Azië waar hij in de hete woestijnen moest zien te overleven. Sansevieria is vernoemd naar de 18e-eeuwse prins Raimondo di Sangro uit het Italiaanse San Severo. De plant is luchtzuiverend en zorgt voor een betere luchtvochtigheid.

Het assortiment is de laatste jaren flink uitgebreid met nieuwe soorten en cultivars. De bekendste is de Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’, met groene, lange bladeren met een goudgele rand. De soort cylindrica kenmerkt zich door de ronde, lange bladeren. Ze komen in veel groottes voor in waaiervorm of gevlochten; de kleur van de bladeren is groen of grijs. De soort kirkii heeft veel kleiner, dunner groen blad en is beschikbaar in verschillende verschijningsvormen.

Waar op letten bij de aankoop?

  • Maatvoering: kijk goed naar de potmaat en de dikte en lengte van de bladeren. Bij sommige planten is de pot enigszins misvormd door de enorme kracht van de ondergrondse wortelstok. Soms kunnen de potten hiervan zelfs scheuren. In dit geval is verpotten al snel een must.
  • Bladeren: bij sommige soorten is ook de wijze waarop de bladeren vergroeid of vervlochten zijn, bepalend.
  • Gezondheid: check of de planten vrij zijn van dop- en schildluis, verkurking (bij oudere planten), bladpunten en of de beworteling in orde is.
  • Rot: wanneer de planten langere tijd te nat hebben gestaan, kunnen ze last hebben van rot. Kijk dus of ze stevig in de pot staan.

Verzorgingstips

  • De potkluit mag opdrogen tussen de gietbeurten. De plant staat liever te droog dan te nat. Geen water in de bladrozet geven.
  • Door de vettige bladeren kan de plant goed tegen droge lucht.
  • Geef de plant voldoende licht, hij kan zelfs in de volle zon.
  • Een rustperiode is niet noodzakelijk.
  • De ondergrondse wortelstok heeft een enorme kracht en kan de (plastic) binnenpot vervormen en de buitenpot laten barsten. Voor het zover komt moet de plant worden verpot.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties