Steeds meer steden vieren Grootouderdag met bloemenworkshops

Op de 1e zondag van oktober, dit jaar op 7 oktober, vindt in Nederland Grootouderdag plaats. Steeds meer steden sluiten zich bij dit initiatief aan en organiseren activiteiten zoals bloemenworkshops voor grootouders en kinderen.

Op Grootouderdag ontmoeten generaties elkaar en leren ze van elkaar en worden opa’s en oma’s in het zonnetje gezet. De feestdag is overgewaaid uit Italië, waar het al 13 jaar een landelijk ingestelde feestdag is, genaamd Festa dei Nonni. In diverse steden zoals Amersfoort, Deventer, Harderwijk, Heereveen en Apeldoorn vinden op 6 en 7 oktober activiteiten en festiviteiten plaats, waaronder bloemen- en muziekworkshops voor grootouders en kleinkinderen. Ook zijn er speciale activiteiten in verzorgingshuizen.

Binnen de leerlijn Groen Doen in de Klas wordt speciale aandacht besteed aan Grootouderdag. In Groen Doen in de klas ervaren kinderen van groep 5/6 van de basisschool aan de hand van themalessen gericht op de vier seizoenen de emotie, schoonheid en beleving van bloemen en planten door er op een actieve manier mee aan de slag te gaan.

Eenzaamheid voorkomen

Grootouderdag is een internationaal initiatief van de stichting Felini Foundation uit Amersfoort. Grootouders spelen een belangrijke rol bij de overdracht van kennis bijvoorbeeld over bloemen, planten en de natuur. Uit onderzoek blijkt dat grootouders en kleinkinderen veel tijd doorbrengen in de natuur en de tuin. Het vroeg opbouwen en onderhouden van een netwerk voorkomt eenzaamheid op latere leeftijd.

Op zaterdag 6 oktober vindt een feestelijke prijsuitreiking plaats van de nationale Grootouderdag verhalenwedstrijd in de nieuwe openbare Bibliotheek van Deventer met als hoofdprijs een reis naar Italië.

Bron en foto: Felini Foundation

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties