Tiptop vakantietijd

Na een bewogen jaar is de vakantietijd aangebroken. Die is dit jaar niet geheel ontspannen, want kunnen we wel of niet naar de Spaanse of Griekse eilanden? Ondanks dat de bestemming nog onzeker is, staat één ding vast: veel bloemisten sluiten ook deze vakantietijd hun winkels. Ik begrijp heel goed dat ze dat doen. Even je hoofd leegmaken en geen gezeur aan je hoofd van veeleisende klanten. Heerlijk uitrusten na een hectische periode. En daarna er weer fris en fruitig tegenaan.

Wij kiezen ervoor om onze winkel nooit te sluiten. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, we hebben een winkel vol personeel, maar toch is het elk jaar weer een flinke puzzel. Na een hoop geregel is het vakantierooster af en zijn alle dagen in­gevuld in de vakantieperiode. Het is in financieel opzicht fantastisch om open te blijven, want je hebt geen omzetverlies. Je hoeft de bederfelijke handel niet ‘leeg’ te verkopen en je winkel na je vakantie weer opnieuw ‘vol’ te kopen. Alles draait gewoon lekker en ontspannen door.

Wat ik zelf altijd interessant vind, is dat in de vakantieperiode veel bloemenwinkels tegelijkertijd de deuren sluiten. Iedereen kiest voor vakantie in de bouwvak. Opeens heb ik dan een veel groter verzorgingsgebied en krijg ik dagelijks veel nieuwe tijdelijke klanten binnen. Met de juiste benadering zijn deze tijdelijke klanten potentiële vaste klanten voor de toekomst. Wij zorgen er dan ook zeker voor dat onze winkel er in vakantietijd tiptop uitziet. Zo komen ze blij verrast in een voor hen vreemde winkel. Elk jaar zie ik weer het bewijs dat onze aanpak werkt en weten we een aanzienlijk aantal nieuwe klanten aan ons te binden.

Helaas geldt het aloude gezegde: als iets te goed klinkt om waar te zijn, dan is het dat ook vaak. Daarom moet ik een voorbehoud maken. De weersinvloeden kunnen de vakantieperiode helemaal verpesten. Als de weergoden het op hun heupen krijgen en ons verblijden met een hittegolf (of twee), is ons vooruitzicht niet zo rooskleurig. Als iedereen verkoeling aan de stranden zoekt en het zelfs te warm is om in de tuin te zitten, valt er bij ons ook geen dubbeltje te verdienen. Misschien is je winkel sluiten dan toch goedkoper. Dus laten we hopen op een niet te warme zomer. Maar wat het weer ook doet, ik wens iedereen een fantastische vakantie! Ik neem zelf ook even drie weekjes vrij, want ook mijn tank is leeg.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties