Tuinplant van augustus: Gentiana

Door zijn intens blauwe kleur en klokvormige bloemen laat de gentiaan je wegdromen naar alpenweides, de plek waar hij van nature groeit. Het assortiment gentiaan is flink ontwikkeld en er zijn nu ook witte, roze en tweekleurige variëteiten.

Het assortiment Gentiana valt op door zijn compacte groei en rijke doorbloei. Vanaf juli tot en met oktober staat deze plant te pronken. Vooral de blauwe kleur is bij de gentiaan flink doorontwikkeld, met hemelsblauwe, licht- en donkerblauwe en paarsblauwe variëteiten. Van oorsprong komt de gentiaan uit de bergstreken van het noordelijk halfrond en de Andes.

Verzorging

Gentiaan houdt van een plekje in de volle zon tot halfschaduw. Een vochthoudende, beetje schrale grond is belangrijk want dat heeft de plant in het wild ook. Veel soorten vragen ook een kalkhoudende en goed doorlatende grond. Een mengsel van zand, klei, potgrond en steenslag is goed zelf te maken voor gentianen in potten. Let er vooral bij vorst op dat de grond niet verzadigd is met water.

De gentiaan is goed winterhard en zal in de winter bovengronds afsterven en ondergronds in rust blijven. Om de plant gezond en bloeirijk te houden, is het belangrijk om hem in het winterseizoen met rust te laten.

Bron en foto: Mooiwatplantendoen.nl

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties