Tuinplant van september: bolchrysant

Bolchrysanten stralen wanneer de dagen korter worden. De plant reageert namelijk op deze korte dagen door knoppen aan te leggen en vervolgens zo rijk te bloeien dat het blad er helemaal onder schuil gaat. Daarom is de plant gekozen tot Tuinplant van de maand september.

De naam Chrysanthemum betekent ‘gouden bloem’. Het is een samenstelling van de Griekse woorden chrysos = goud en anthemon = bloem. Veel soorten zijn dan ook geel van kleur, maar de plant is er ook in oranje, rood en bruin of roze, lila en wit. De diameter van de chrysanten kan variëren van enkele decimeters tot wel 60-80 cm. Er zijn enkel- en dubbelbloemige variëteiten, maar ook chrysanten met spatelvormige of spinvormige bloemblaadjes.

Verzorging bolchrysant

Een bolchrysant is een gemakkelijke plant die doorbloeit van augustus tot november. Op een lichte standplaats in de halfschaduw tot volle zon zal de plant veranderen in een kleurrijke bol. Geef de bolchrysant regelmatig water en laat de potkluit nooit uitdrogen. Geef de plant ook om de twee weken wat plantenvoeding en haal regelmatig de uitgebloeide bloemetjes weg.

Nadat de bolchrysant is uitgebloeid, kan hij worden bewaard om hem volgend jaar opnieuw in bloei krijgen. Zet de chrysant voor de vorst op een koele maar vorstvrije plek en knip hem in het vroege voorjaar helemaal terug tot enkele centimeters boven de grond. In maart-april kan hij weer naar buiten en zal bij dagen langer dan 12 uur stengels en blaadjes vormen. Wanneer de dagen dan korter worden zal de bolchrysant weer opnieuw bloeien.

Campagne

Tuinplant van de Maand is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl. Kwekers en groenspecialisten uit de sierteeltsector selecteren op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl maandelijks een tuinplant met als doel consumenten te inspireren en te enthousiasmeren. Een tuin is namelijk geen tuin zonder planten.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties