Turkse muts

De hybridisatie binnen het geslacht Liliun is al enkele eeuwen zeer intensief. In de 17e eeuw werd druk gezocht op het Noordelijk halfrond naar nieuwe vormen en kleuren. In de 18e eeuw werd dit zoeken geleidelijk vervangen door kunstmatig maken via hybridisatie.

Om deze wolk van hybridecultivars te ordenen, zijn ze ingedeeld in cultivargroepen. Inmiddels zijn dit al zo veel groepen dat nu weer de vraag opkomt of al die nieuwe kruisingen ook weer eigen groepen moeten opleveren of dat dit niet iets minder kan.

Turkse lelies

Een aparte groep binnen dit geheel vormt de Martagon Groep. Deze groep wordt ook wel de Turkse lelies genoemd. De bloemvorm heeft namelijk wat weg van een Turkse muts. De groep is ontstaan uit kruisingen tussen de leliesoorten hansonii (Rusland, Korea, Japan) geel, martagon (Noord-west Europa, Noord-west Azië) variabel van wit via roze tot rood, medeoloides (Rusland, China, Korea, Japan) oranje, tsingtauense (Noord-oost China, Korea) oranje en de soortkruising x dalhansonii (martagon x hansonii) uit 1890. Deze groep heeft binnen de lelies daarmee veruit het grootste verspreidingsgebied.

Lust voor het oog

De groep is nog redelijk onbekend, maar iedereen die deze lelie voor het eerst ziet is overdonderd door haar schoonheid en natuurlijke uitstraling. De gekrulde bloembladeren en hangende bloemen zijn een lust voor het oog. Net als de bekende lelies, waar de bloem wel steeds groter in omvang lijkt te moeten worden, is ook de Martagon een prima snijbloem. De planten worden echter ook verkocht via het boomkwekerijkanaal.  De bolvormige wortelstok draagt bij dat na planten het gewas zich gaat gedragen als vaste plant. Dat Lilium martagon inheems mag worden genoemd in dit deel van Europa geeft al aan dat er prachtige pollen kunnen ontstaan in tuinen met een schaduw tot halfschaduw ligging. ‘Arabian Knight’ is één van de mooiste rassen met een mooie mix van goudgeel bedekt met paarsrode stippen.

Paspoort Lilium ‘Arabian Knight’

Naam: Lilium (Martagon Grp) ‘Arabian Knight’

Kenmerken: snijtak met lancetvormig blad en eindstandige tros; bladlengte 7,5 tot 10 cm; bloemen hangend; bloemdoorsnede 6,5 – 7 cm; bloemkleur oranje geel met paarsrode vlekjes

Herkomst: Noord-west Europa tot Japan

Houdbaarheid: tot 14 dagen

Verkrijgbaarheid: juni, juli

VBN-nummer: 111598

Veiling: Royal FloraHolland-vestigingen

Verzorging: geen bijzondere eisen naast schoon water en geen blad in het vaaswater

Bron en foto: Floricode.com

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties