Winterkoningin

De winterheide Erica carnea ‘Sarah’ Winter Ladies Sarah behoort tot de winterbloeiers. Het ras is goed winterhard, heeft een opgaande groeiwijze en een lange bloeiperiode. ‘Sarah’ is de eerste in de nieuwe serie Winter Ladies.

In januari heeft de plant sierlijke bloemknoppen, gevolgd door de bloei die blijft tot in april. Niet alleen een mooi gezicht in de wintertuin, maar zeker ook op een balkon.

Erica carnea komt van oorsprong voor in de bergachtige gebieden van Centraal- en Oost-Europa. Het geslacht telt circa achthonderd soorten. De meesten zijn te vinden rond de Kaap in Zuid- Afrika en enkele rond de Middellandse Zee. Vanwege de sierwaarde is Erica geïntroduceerd in Noord-Amerika.

Bezem

De naam Erica komt uit het Latijn, maar waarschijnlijk heeft Gaius Plinius de Oudere het woord geleend uit het Grieks. Het betekent heide en bezem. Van heide werden vroeger immers bezems gemaakt. Heide is tegenwoordig een verzamelnaam voor enkele verwante geslachten. Vroeger werd het andere bekende geslacht Calluna ingedeeld onder Erica. We onderscheiden ze nu door te spreken van winterheide Erica en zomer/herfst heide Calluna.

Voorkeur voor carnea

In 1753 beschreef Linnaeus Erica herbacea in zijn meesterwerk ‘Species Plantarum’ en enkele bladzijden verderop een Erica carnea. Het blijkt te gaan om dezelfde volgens een discussie begin jaren zeventig in ‘Feddes Repertorium’, een tijdschrift voor Botanische Taxonomie. Normaal geldt dan de oudste naam, maar Erica carnea wordt al zo veel en zo lang gebruikt dat in 1990 is besloten deze naam als voorkeur te gebruiken.

Plantenpaspoort

Naam: Erica carnea ‘Sarah’ Winter Ladies Sarah

Kenmerken: winterbloeiende lage struik; planthoogte tot 25 centimeter inclusief bloeiwijze; blad naaldvormig; bladkleur groen; bloeiwijze eenzijdig gekeerde tros; bloemen ei-  tot buisvormig; bloemkleur rood

Herkomst: Centraal-Europa

Houdbaarheid: vaste plant

Verkrijgbaarheid: januari – april

VBN-nummer: 367216

Veiling: Royal FloraHolland

Verzorging: onderhoudsarm; verdraagt ook een wat kalkrijkere grond; houd de grond voedingsarm, luchtig en normaal vochtig; volle zon tot halfschaduw; snoei eventueel na de bloei

Tekst Leo Miedema/Floricode.com | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties