Yucca is allerlaatste woonplant van de maand

Yucca is de woonplant van december en is daarmee de laatste woonplant van de jarenlange campagne Woonplant van de Maand. Bloemenbureau Holland stopt met de maandelijkse promotie om dat de consumentenpers het niet langer voldoende oppakt.

De campagne Woonplant van de Maand startte in 2006, met als doel de consumentenpers elke maand nieuws te brengen over kamerplanten. In 2013 kwam de Bloemenagenda erbij en in 2014 de Tuinplant van de Maand. Alle drie de programma’s werden uitgerold in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In de beginjaren bereikte de promotieorganisatie nog miljoenen mensen per maand met deze campagnes; de laatste jaren bleef de teller steken op tienduizenden per maand. BBH heeft een alternatief, namelijk de Trend Collectie.

Agave-achtige

De Yucca komt uit de familie van de agave-achtigen, de Agavaceae, waartoe ook Dracaena, Beaucarnea en Cordyline behoren. Van nature komt de plant voor in warme en droge gebieden in Noord- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De planten hebben vaak dikke, leerachtige bladeren met een scherpe punt en witte bloemen. Deze bladeren groeien zo uit de aarde of aan een of meerdere stammetjes.

Waar op letten bij de aankoop

 • Afmeting. Let er op dat de potmaat goed is in relatie tot het aantal koppen per stam of stammen per pot, de vorm van de stam, de hoogte/lengte van de plant en de leeftijd van de plant.
 • Verschijningsvormen. Yucca komt voor in verschillende verschijningsvormen: enkele stam, kopstek, toef (meerdere planten van een soort in een pot), vertakt (twee of meer zijtakken op hoofdstam), met onderbeplanting, stump of mummies.
 • Beworteling. Vooral bij stamproducten als Yucca is het belangrijk te letten op een goede beworteling.
 • Bladpunten. Er mogen geen bladpunten (beschadigingen door stoten) groter dan 5 millimeter voorkomen.
 • Gezondheid. De plant moet gezond zijn, dus vrij van ziekten en plagen. Let vooral op wol-, dop- en schildluis en in de stammen eventuele bananenboorders of -mot.
 • Stamkop. De kop van de stam moet zijn afgesloten met was om rot door vocht of inwateren te voorkomen.

Verzorgingstips

 • Hoe groter en dikker de stam des te makkelijker is de plant.
 • Yucca vraagt een lichte standplaats en heeft regelmatig een beetje water nodig, maar niet te veel want dat kan leiden tot rotten van de stam.
 • De plant kan van mei tot oktober ook buiten op een zonnige plek staan. Laat de plant wel wennen aan de zon, om verbranding te voorkomen. Tijdens de rustperiode in de winter kan hij koel staan en hij heeft dan minder water nodig.
 • Geel of lelijk blad kan worden weggehaald. De Yucca kan zelfs worden gesnoeid, dan liefst in de wintermaanden. 
 • De plant kan bloeien, zeker wanneer deze enigszins wordt ‘verwaarloosd’.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties