Zantedeschia: woonplant van de maand juni

Zantedeschia komt evenals Anthurium en Spathiphyllum uit de familie van de Araceae en wordt gekenmerkt door het trechtervormige schutblad (spatha). De eigenlijke bloemetjes, op de aar, zijn piepklein en minder opvallend. Bloemenbureau Holland heeft de plant gekozen tot Woonplant van de maand juni.

Zantedeschia-soorten zijn moerasplanten die zich stevig in oevers verankeren. Van oorsprong is de aronskelk afkomstig uit Zuid-Afrika tot noordelijk naar Malawi en groeit daar vaak op plaatsen waar de afvoer van regenwater wordt belemmerd. Het zijn periodiek zompige, moerasachtige situaties die echter betrekkelijk kort blijven bestaan. Daaropvolgende lange perioden met droogte kan de plant goed overbruggen.

Zantedeschia wordt in de volksmond vaak calla genoemd en ook arum is nog steeds een veel gebruikte naam. Vroeger waren eigenlijk alleen de bloemen van de witte Zantedeschia aethiopica bekend, die vooral werden geassocieerd met rouw.

Assortiment uitgebreid

Het assortiment is de laatste jaren flink uitgebreid waardoor veel kleuren en bladtekeningen verkrijgbaar zijn. Roze en geel zijn de meest voorkomende kleuren, maar de plant is – tot en met september – in diverse kleuren beschikbaar. Binnen het assortiment is er onderscheid tussen groot- en kleinbloemige soorten en cultivars afkomstig van Zantedeschia aethiopica (met hoofdkleur wit).

Waarop letten bij de inkoop?

  • Let op de sortering: potmaat, aantal bloemen per plant en het plantvolume. De knolmaat (omtrek van de knol in cm) is bepalend hoeveel bloemen er per plant zullen komen. Ook de rijpheid is belangrijk; vooral in de lichtarme maanden mogen de planten niet te onrijp zijn. De bloemen kunnen dan, door lichtgebrek, zich moeilijker ontwikkelen.
  • Let erop dat de plant vrij is van ziekten en plagen, met name botrytis. Ook kunnen de knollen en de plant aangetast zijn door bacteriën, wat zich uit in verslijmde stelen en een snelle uitval van de plant. Pas op voor geel of slaphangend blad.
  • De ideale bewaartemperatuur is 8-12°C, maar wel altijd zo kort mogelijk. Wanneer de plant te warm bewaard wordt zal hij sneller doorrijpen en is de verkoopbaarheid minder. Laat de plant tijdens het transport en opslagfase in de hoes staan om uitdrogen en beschadigen te voorkomen. Let er op dat de bloemen en het blad niet vochtig kunnen worden door een te hoge luchtvochtigheid (RV) of door condensatie in het cellofaan. Alleen de potkluit moet dus vochtig zijn.

Verzorgingstips voor consumenten

  • Zet de plant binnen op een zo koel mogelijke lichte plek. In de tuin stelt hij weinig eisen, hij kan zowel in de schaduw als in de zon. De temperatuur moet wel minimaal 5 -8°C De bloeitijd in de huiskamer is twee tot twaalf weken. Buiten kunnen de planten langer doorbloeien, vooral wanneer de temperatuur lager is.
  • Zorg dat de potkluit nooit uitdroogt, geef dus regel matig water.
  • Geef voor een rijke bloei een keer per twee weken plantenvoeding.
  • Geef de planten om ze over te houden in de winterperiode een rustperiode, waarbij de plant droog gehouden wordt en het blad zal afsterven. De knollen zullen een volgend groeiseizoen weer volop nieuwe bloemen geven.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties